Lira sterlină coboară vineri până la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, euro consemnează cea mai mare depreciere de la introducerea sa în 1999, bursele americane scad cu până la 8,5% iar aurul atinge cea mai mare cotaţie din ultimii doi ani, după un avans de 8,1%, în urma rezultatului referendumului de joi care arată că britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
"Pieţele globale sunt răsturnate în condiţiile în care votul din Marea Britanie cu privire la rămânerea în UE a afectat fiecare clasă de active", comentează Bloomberg.
Lira sterlină a scăzut până la un nivel record iar moneda euro a consemnat cea mai mare depreciere de la introducerea sa în 1999.
"Este înfricoşător, niciodată nu am mai văzut aşa ceva. Mulţi investitori vor pierde mulţi bani", afirmă, din Londra, James Butterfill, şeful Departamentului de cercetare şi investiţii la ETF Securities.
Dezbaterea referitoare la apartenenţa Marii Britanii la UE a domină sentimentul investitorilor pe parcursul lunii iunie, iar apetitul pentru active de risc a fost construit în ultima săptămână în condiţiile în care sondajele indicau că şansele pentru un aşa-numit Brexit sunt mai puţin de una la patru. Băncile centrale şi guvernele au avertizat că o eventuală retragere a Marii Britanii din UER va afecta creşterea economiei globale şi va accentua volatilitatea pe pieţele financiare.
Lira sterlină a coborât cu 11% vineri dimineaţă pe pieţele din Asia până la 1,3299 dolari la Tokyo. Moneda britanică a urcat anterior până la 1,50 dolari după care a coborât până la 1,3229 dolari, cel mai scăzut nivel de după 1985. Moneda euro a scăzut cu 3,3%, în timp ce monedele din Norvegia, Suedia şi Turcia au înregistrat scăderi mai mari. În schimb, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% până la 101,25 dolari, cel mai mare salt înregistrat după 1998. În raport cu lira sterlină, yenul s-a apreciat cu 15%.
"Singurul lucru sigur este să cumperi yeni, certificate emise de Trezoreria SUA şi aur", a declarat Vishnu Varathan, economist-şef la Mizuho Bank Ltd. AGERPRES