Traderii se aşteaptă ca principalele burse europene, în frunte cu cea de la Londra, să deschidă şedinţa de vineri cu scăderi semnificative, afectate de de victoria partizanilor Brexit la referendumul de joi, transmite AFP.
Potrivit analiştilor de la CMC Markets, Bursa de la Londra ar putea să scadă cu aproximativ 7% iar cea de la Frankfurt va afişa o depreciere de 6%. De asemenea, firma de brokeraj ETX Capital se aşteaptă şi ea ca Bursa de la Londra să deschidă şedinţa de vineri cu o scădere de 7%. La rândul său, principalul indice al bursei de la Paris, CAC 40, ar urma să înregistreze o scădere de 7%, potrivit firmei de brokeraj IG.
În ultimele zile, pieţele financiare au mizat pe menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană astfel că reacţia la Brexit ar urma să fie una violentă.
"Amploarea exactă a impactului economic şi pe pieţele financiare a Brexitului nu va fi clară pentru moment dar este sigur că va fi foarte perturbatoare pe termen scurt şi că va afecta creşterea economică şi gradul de ocupare pe termen lung, în special în Marea Britanie", a afirmat vineri Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.
Potrivit cifrelor oficiale, la referendumul organizat joi britanicii au votat pentru ieşire ţării lor din Uniunea Europeană. La începutul dimineţii de vineri, rezultatele indicau faptul că 52% dintre electori au votat pentru ieşirea din UE iar numărul buletinelor numărate era suficient pentru ca rezultatul să fie ireversibil.
Efectul Brexit pe pieţele financiare este deja vizibil în condiţiile în care lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel de după 1985 iar pieţele bursiere asiatice înregistrează scăderi semnificative, în frunte cu Bursa de la Tokyo care în cursul după-amiezii a înregistrat o cădere de 8%.
Pentru a se proteja, investitorii se îndreaptă spre valorii de refugiu, cum este aurul, care a urcat până la cel mai ridicat nivel de după luna martie 2014 sau spre yenul japonez.
Pentru Joe Rundle, analist la ETX Capital, efectele votului din Marea Britanie se vor face resimţite la nivel mondial. "Amploarea pagubelor asupra preţului activelor este dificil de evaluat dar este posibil ca acesta să fie cel mai important şoc de după falimentul Lehman, cel puţin" susţine Joe Rundle, făcând referire la falimentul băncii americane Lehman Brothers, care a declanşat criza financiară din 2008.
Banca centrală a Japoniei s-a declarat deja "gata să injecteze lichidităţi" în cooperare cu alte bănci centrale, pentru a limita impactul Brexit asupra pieţelor financiare. AGERPRES