x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Britanicii vor să investească în România, mai precis în domeniul agricol

Britanicii vor să investească în România, mai precis în domeniul agricol

14 Mar 2013   •   18:24
Britanicii vor să investească în România, mai precis în domeniul agricol
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Cea mai importantă firmă britanică de management agro-zootehnic vrea să investească cumpărând terenuri agricole în România, deoarece consideră că Europa de Est oferă oportunităţi mult mai bune decât cele pe plan local, relatează The Irish Independent.

 
Velcourt este o firmă cu capital integral privat, care gestionează 50.400 de hectare de terenuri arabile şi de ferme de lactate în Marea Britanie, pentru 81 de clienţi. Firma a iniţiat un joint-venture cu Mintridge International, o companie specializată pe achiziţii de teren agricol, în special în Polonia şi România. 
 
"Piaţa terenurilor agricole din Marea Britanie este foarte matură şi rigidă", a declarat directorul executiv al Velcourt, James Townshend. "Într-un an, în Marea Britanie se vând sub 0,5 procente de teren agricol, astfel încât oportunităţile sunt foarte limitate", a explicat acesta, precizând că investiţiile din România vor aduce randamente de peste 10%, rezultate atât din exploatarea agricolă cât şi majorarea preţurilor la terenuri. 
 
"Vom obţine randamente în două moduri: vom creşte productivitatea şi vom reduce costurile şi există potenţial pentru operaţiuni foarte profitabile în agricultură, ca urmare a calităţii foarte bune a solului", a adăugat el. 
 
"Comasarea unor parcele mici într-un singur bloc mare, irigat, şi cu o depozitare corespunzătoare, va creşte valoarea terenurilor, care oricum va spori de-a lungul timpului", explică directorul Velcourt. 
 
Potrivit lui Townshend, "pe parcursul a şase sau şapte ani", valoarea terenurilor agricole din România ar putea creşte de la 2.700 euro pe hectar la media poloneză de 6.500-7.000 de euro pe hectar, în condiţiile în care "în Anglia de Est preţul este de 30.000 de euro pe hectar". 
 
Velcourt SRL, compania din Bucureşti care administrează investiţiile britanicilor, pregăteşte o investiţie iniţială de 14 milioane de euro, la care vizează un randament de 18,7%. 
 
Joint-venture-ul prevede achiziţionarea a 4.450 de hectare, la preţul de cel mult 2.700 de euro pe hectar, pe care să aducă îmbunătăţiri legate de irigare şi depozitare. La vânzarea de peste opt ani, Velcourt se aşteaptă ca preţul să fie de 9.500 euro pe hectar. 
 
Compania a identificat deja teren în România, iar investitorii vor fi, probabil, "asociaţii familiale sau fonduri private de investiţii".

×
Subiecte în articol: investitii agricole Marea Britanie