x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BRM vs OPCOM. Luptă strânsă pentru operarea pieţei de energie. Miza: tranzacţii de 750 de milioane de euro

BRM vs OPCOM. Luptă strânsă pentru operarea pieţei de energie. Miza: tranzacţii de 750 de milioane de euro

de Daniel Ionaşcu    |    07 Iun 2012   •   19:45
BRM vs OPCOM. Luptă strânsă pentru operarea pieţei de energie. Miza: tranzacţii de 750 de milioane de euro

Legea energiei a fost modificata in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, astfel incat OPCOM sa ramana un monopol artificial pentru tranzactionarea energiei, lucru care incalca principiile de piata si e in defavoarea cetateanului, a declarat pentru Jurnalul National Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM).

"Este o incercare de a constitui un monopol, se acorda o singura licenta, si aia e deja data. Initial, textul legii era in forma in care permitea existenta mai multor burse pe partea de angro, insa ulterior s-a schimbat punctul de vedere, incepand cu guvernul Boc, apoi Ungureanu. Acum, culmea, Cabinetul Ponta vrea si el acelasi lucru", a afirmat Stoica.

El a dat ca exemplu Austria sau Germania, unde pot exista mai multi operatori. "Singura tara cu bursa unica inscrisa in lege este Grecia, dar nu cred ca e de dat exemplu. Nici o alta tara nu blocheaza din start acest lucru", spune Stoica.

El face o paralela intre monopol si comunism. "Anumiti economisti considera ca sfarsitul comunismului a venit din cauza ca era totul un monopol, iar preturile nu se formau corect. Mediul concurential e mai potrivit decat monopolul", spune el.

OPCOM este o filiala a Transelectrica, iar pe aceasta se deruleaza tranzactii cu energie, dar si cu certificate verzi si certificate de emisii. De asemenea, doreste sa realizeze din 2013 si o piata de gaze naturale, masura fiind inscrisa in acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

BRM sustine ca, din motive tehnice, doar piata de echilibrare trebuie sa ramana la Transelectrica, pentru ca transportatorul national de energie regleaza sistemul energetic, astfel incat sa nu cada; insa pe restul de piete – respectiv cea intrazilnica, piata pentru ziua urmatoare (PZU) si cea si cea a contractelor bilaterale –- ar trebui sa existe concurenta intre operatori. Stoica da ca exemplu certificatele de emisii de carbon, unde BRM se concureaza cu OPCOM si unde jucatorii tranzactioneaza mai mult prin operatorul privat, nu cel de stat.

Exista o bursa a porumbului?
Pe de alta parte, reprezentantii OPCOM argumenteaza ca energia e o marfa speciala, ceea ce necesita o bursa specializata. De asemenea, OPCOM crede ca Europa se indreapta spre integrarea intr-o piata unica. BRM contraataca: "De ce sa nu faci si o bursa speciala si pentru porumb? Pentru ca, in definitiv, orice marfa are specificul ei... In Romania exista o legislatie a burselor de marfuri, iar energia e o marfa", spune Stoica. De asemenea, directivele europene in energie nu ar solicita existenta unei singure burse de energie. Piata unica nu inseamna existenta unui singur operator, ci concurenta intre mai multi si interconectarea pietelor nationale si regionale intre ele. Scopul ar fi deci sa se poata cumpara de la Londra energie din Romania sau furnizorii romani sa preia electricitate din Polonia, de exemplu, indiferent de platforma prin care se face tranzactia in sine.

De asemenea, oficialul Bursei de Marfuri spune ca de aproape trei ani Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) tergiverseaza acordarea licentei, iar o serie de ordine ale Ministerului Economiei impun producatorilor sa tranzactioneze energia pe OPCOM. Consiliul Concurentei nu a admis cererea Bursei de Marfuri, potrivit lui Stoica, insa problema ar ridica serioase probleme de competitie. "Un monopol natural e atunci cand conditiile sunt de asa natura, incat nu exista concurenta. Or, noi am cerut licenta, deci competitia poate avea loc."

OPCOM, privatizat partial
Stoica a mai precizat ca, daca legea se va vota in aceasta forma, va sesiza Comisia Europeana.
Potrivit memorandumului negociat cu FMI, Romania s-a angajat sa vanda actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si chiar si burselor de profil din regiune. "O data ce platforma va fi functionala, vom oferi actiuni OPCOM participantilor pe piata electricitatii si gazelor si poate altor burse europene de energie, in scopul de a asigura o larga participare a participantilor pe piata in actionariatul OPCOM, ca baza a unei puternice guvernante corporative", potrivit documentului. OPCOM a fost sprijinit de Banca Mondiala si de Comisia Europeana ca instrument anticoruptie. Aceasta este a opta bursa de energie din Europa ca lichiditate. Energia tranzactionata in 2011 pe OPCOM a valorat 760 de milioane de euro. Votul final pe legea energiei va fi dat saptamana viitoare.

×