x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Can-Kahn”: Trebuie să demisioneze Dominique Strauss-Kahn din fruntea FMI?.

“Can-Kahn”: Trebuie să demisioneze Dominique Strauss-Kahn din fruntea FMI?.

17 Mai 2011   •   16:04

Scandalul sexual in care este implicat Dominique Strauss-Kahn apare ca o noua pata pe “obrazul' Fondului Monetar International (FMI). Dar este de ajuns ca directorul institutiei internationale sa se retraga din functie?

Din ce in ce mai multi oficiali de rang inalt din statele lumii cred ca da. Strauss-Kahn este supus unor presiuni in crestere pentru a demisiona, mai ales ca o curte din New York i-a respins eliberarea pe cautiune. Ca atare, o serie de ministri europeni au inceput sa se distanteze de el.

Cine il preseaza
Maria Fekter, ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, a estimat ca seful FMI ar trebui sa demisioneze pentru a evita afectarea imaginii institutiei internationale ca urmare a arestarii sale sub acuzatia de agresiune sexuala, potrivit agentiei Associated Press, citata de Agerpres.
“'Avand in vedere situatia creata, c-a fost respinsa cererea de eliberare a sa pe cautiune, el trebuie sa constientizeze faptul ca face rau institutiei'', a declarat dna Fekter.
Elena Salgado, reprezentanta Finantelor din Spania, a afirmat sI ea ca directorul general trebuie sa se hotarasca daca vrea sa demisioneze, avand in vedere “natura extrem de grava' a acuzatiilor.
“Daca trebuie sa imi exprim solidaritatea si sprijinul pentru cineva, este pentru femeia care a fost agresata, daca intr-adevar s-a intamplat asa', a spus Salgado.

Financial Times scrie ca la la reuniunea ministrilor europeni de Finante, pe coridoare circulau zvonuri intense legate de inlocuitorul lui Strauss-Kahn, discutiile dintre diplomati si oficiali avand loc ca si cum seful Fondului si-ar fi inaintat deja demisia.

Cine (inca) il mai sustine
Altii, in schimb, evita sa se pronunte. Jean-Claude Juncker, seful Europgroup, a spus ca seful FMI ii este un prieten apropiat, fiind “indecent' pentru guvernele europene sa discute despre inlocuirea acestuia. “Nu a demisionat si nu stiu daca este vinovat, asa incat de ce trebuie ca guvernele europene sa se intrebe cine il va inlocui', a spus Juncker in aceasta dimineata.
De asemenea, Jan Kees de Jager, ministrul olandez de Finante, a spus ca este prematur sa se discute dar oricum acest lucru se va face c~nd statele lumii, sI in special cele europene, vor ajunge la un consens in privinta succesorului acestuia.
“Este o intrebare prematura, dar daca si atunci cand va trebui sa luam o astfel de decizie cea mai importanta sarcina va fi sa identificam cea mai potrivita persoana pentru aceasta functie. Nu este o surpriza ca preferam ca un european sa conduca FMI', a spus el.

×