x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Când va discuta CCR sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni

Când va discuta CCR sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni

25 Oct 2016   •   11:22
Când va discuta CCR sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni

Guvernul a contestat luni la Curtea Constituţională proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Marţi, premierul Dacian Cioloş a precizat că Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor în franci elveţieni pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau...Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele", a declarat Dacian Cioloş.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi "pentru", proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată, se calculează conform contractului de credit.

Sursa: AGERPRES

×