x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cardul se poate utiliza fără codul PIN

Cardul se poate utiliza fără codul PIN

de Daniela Ivan    |    22 Sep 2007   •   00:00
Cardul se poate utiliza fără codul PIN
Sursa foto: MARIAN ILIESCU/

Aveţi grijă de card ca de bani, deoarece comercianţii nu mai cer codul PIN, ci numai verificarea prin semnătură.

Aveţi grijă de card ca de bani, deoarece comercianţii nu mai cer codul PIN, ci numai verificarea prin semnătură. Cine a călătorit intr-o ţară din Uniunea Europeană şi a incercat să plătească cu un card de credit a avut deja surpriza să constate că nu i s-a cerut codul PIN. Oricăt ar părea de surprinzător, comerciantul a procedat corect. "Utilizarea cardurile de credit la comercianţii din străinătate şi din ţară se poate face şi fără ca la casă să se ceară codul PIN, a anunţat conducerea companiei MasterCard. Este responsabilitatea clientului să aibă grijă de card şi să anunţe imediat furtul lui", a spus Denisa Mateescu, director general regional pentru Romănia şi regiunea Balcanilor. Banca emitentă a unui card ia decizia dacă clientul poate face tranzacţia cu PIN sau fără PIN şi băncile internaţionale care au filiale in Romănia dau astfel de acorduri pentru cardurile embosate. Insă, este interzis ca un comerciant să stocheze informaţii citite de pe banda magnetică a cardurilor. Comercianţii care comit acest gen de fraude sunt introduşi pe o listă neagră, a mai precizat Denisa Mateescu.

SIGURANŢĂ. Din momentul in care un client anunţă banca emitentă că i s-a furat cardul şi cere blocarea acestuia nu mai are nici o responsabilitate privind cheltuielile care se fac cu acesta. Toate tranzacţiile efectuate cu un card se regăsesc pe extrasul de cont lunar şi deci orice tranzacţie pe care nu o recunoaşte trebuie anunţată imediat la bancă. Mai mult, are posibilitatea să ceară refuzul la plată dacă banii au fost traşi pentru un serviciu neefectuat sau pentru produse care nu au fost livrate.

In acest caz, banca va cere comerciantului dovada că serviciul a fost efectuat, adică bonul fiscal sau alte documente pentru a verifica dacă poartă semnătura posesorului.

×
Subiecte în articol: economic