x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Care sunt consumatorii ascunși și cum faci economie la energie electrică

Care sunt consumatorii ascunși și cum faci economie la energie electrică

de Paul Bardasu    |    03 Oct 2022   •   06:55
Care sunt consumatorii ascunși și cum faci economie la energie electrică
Sursa foto: Pexels

Cu prețul energiei care a luat-o razna, iar criza energetică este pe buzele tuturor, orice economie e necesară. Puțini știu că un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona. Așadar, să vedem care sunt cei mai mari consumatori ascunși.

Toate aparatele electronice sau electrocasnice nu consumă curent doar când sunt folosite, ci și când stau, umflând facturile la energia electrică. La fel și aparatele care stau conectate la internet.

Conform specialiștilor, un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona. Într-un an, în jur de 180 de lei se duc din cauza dispozitivelor care nu merg, dar sunt lăsate în priză.

De exemplu, cel mai banal dispozitiv pe care-l ai în casă - televizorul - care stă tot timpul în priză consumă anual între 48 și 72 kw. O statistică spune că un român se uită în medie 4 ore pe zi la TV. În restul timpului, acest dispozitivul este lăsat în stand-by. Mulți au senzația că televizorul nu mai consumă după ce este „off”. În realitate, lucrurile sunt diametral opuse. Stând în priză, acesta consumă 150-200 de watti pe zi. Vei face economie dacă îl scoți din priză în perioadele în care ești plecat de acasă sau noaptea, când nu te mai uiți, ori când ești în vacanțe.

Cea mai bună soluție pentru a evita un consum inutil de energie ar fi să scoți din priză toate electrocasnicele și electronicele de la TV, PC, laptop, consolă de joc, pe care nu le folosești. Astfel acestea nu vor mai consuma energie electrică, iar portofelul tău îți va mulțumi.

Cât consumă alte aparate atunci când se află în stand-by

Potrivit calculelor, modemul Wi-Fi consumă în jur de 30 kw/an. Pentru a evita acest lucru închide sistemul atunci când pleci de acasă. Iar dacă obișnuiești să-ți lași laptopul în stand-by probabil la încărcat, nu vei mai face asta după ce vei citi că acesta utilizează 43 kw/an dacă nu este scos din priză. Așa că dacă nu îl folosești poate ar fi mai bine să-l stingi și să-l deconectezi de la curent. De asemenea, un cuptor cu microunde, pe care îl folosești maxim o dată pe parcursul unei zile, consumă în jur de 13 kw/an, doar prin faptul că este alimentat cu energie.

Încălzirea apei din mașina de spălat crește consumul cu 50%

În ceea ce privește mașina de spălat, aceasta consumă cea mai multă energie pe încălzirea apei. Un simplu gest te poate ajuta să faci economie la factura energiei electrice, iar acesta constă în setarea temperaturii apei atunci când introduci hainele la spălat.  Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), care avertiza încă de la începutul anului că urmează o creștere a prețului energiei electrice, a realizat un raport privind posibilele repercusiuni ale conflictului din Ucraina asupra facturilor de energie electrică. Utilizarea inteligentă a aparatelor casnice este una dintre metodele de a face economie, menționa OCU.

În acest sens, organizația a publicat și o serie de sfaturi despre cum să economisești folosind mai bine aparatele, iar un aspect vizează mașinile de spălat, dispozitiv extrem de utilizat și considerat, totodată, și cel mai mare consumator de energie, după frigider.

Astfel, recomandările generale în ce privește utilizarea mașinii de spălat vizează folosirea programelor scurte și spălarea cu apă rece a hainelor, întrucât 80% din cheltuială provine din încălzirea apei. Organizația a recomandat spălarea rufelor la 40 de grade C în loc de 60, pentru a economisi până la 55% energie. Apoi, dacă este posibil, rufele trebuie uscate în mod natural. Dacă hainele sunt introduse în uscător, acestea trebuie să fie scurse bine și scoase ușor umede, pentru a economisi energie la călcatul lor.

Economie de până la 10% cu toate aparatele scoase din priză

Dacă toate aparatele din casă sunt scoase mereu din priză când nu sunt folosite, totalul energiei economisite va fi între 5 şi 10%. Lunar, la o factură de 300 de lei, putem economisi ușor în jur de 15 lei, la preţ neplafonat, se arată într-o analiză realizată de observatornews.ro. „Să scoatem echipamentele electronice din priză atunci când nu le folosim. Consumul tuturor echipamentelor, fie că vorbim de televizoare, de calculatoare, de laptop-uri, mai ales de încărcătoarele de telefon, atunci când nu le folosim, poate fi de peste 5% din consumul unei case”, a explicat Mihai Nicuţ, expert în energie.

Constanța, orașul cu cele mai mari facturi la căldură

Un alt subiect de îngrijorare printre români, mai ales că se apropie cu pași repezi sezonul rece, sunt facturile la căldură. În această iarnă, constănțenii vor fi cei mai afectați, orașul fiind în topul prețului la gigacalorie, de peste o mie de lei, iar subvenţia din partea Primăriei este limitată. Însă nici bucureștenii nu stau prea liniștiți, întrucât prețul gigacaloriei va crește pentru prima dată în ultimii 10 ani, cu circa 100 de lei.

×