x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carne de porc devine un lux. România importă 80% din necesarul intern. Prețuri în creștere

Carne de porc devine un lux. România importă 80% din necesarul intern. Prețuri în creștere

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2023   •   13:00
Carne de porc devine un lux. România importă 80% din necesarul intern. Prețuri în creștere

Cererea pentru carnea de porc a scăzut din cauza prețurilor tot mai mari. Românii aleg astfel produse mai ieftine.

Din păcate, specialiștii avertizează că trebuie să ne așteptăm ca prețurile să crească și mai mult în perioada următoare.

Un kilogram de pulpă de porc costă 23 de lei, în timp ce un kilogram de pulpe de pui ajunge la 16 lei.

Producția și cererea au scăzut în UE dar prețurile sunt mari. 

"Principala cauză e pesta porcină. Şi faptul că astăzi cel mai mare crescător de animale e China. Ori, în condiţiile astea, se joacă o carte importantă pe piaţa europeană", explică Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară, pentru Observator.

Tăierea masivă a porcilor din ultimii ani a dus în România la scăderea cantității, astfel că am ajuns să importăm circa 80% din carnea de porc pe care o consumăm. 

"Toţi procesatorii se îndreaptă către importuri. Iar carnea noastră merge în halele din pieţe, în magazinele de carne care cumpără de la crescătorul român.  Va fi o creştere a preţului cu 10 până la 15% în continuare", a mai spus specialistul.

România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria, potrivit Observator.

×
Subiecte în articol: carne porc scumpiri pret import