x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartel european al cimentului

Cartel european al cimentului

de Daniela Ivan    |    06 Noi 2008   •   00:00

Autorităţile europene din domeniul concurenţei au demarat o investigaţie în câteva companii de top din domeniul cimentului, Lafarge, Cemex şi Holcim. Investigaţia vizează întreaga piaţă europeană a cimentului, companiile fiind suspectate că formează un cartel.

Au fost percheziţionate sediile companiei Cemex din Germania şi Marea Britanie, precum şi pe cele ale producătorului Holcim din Franta, Belgia, Germania şi Marea Britanie. Compania Cemex, ce deţine subsidiare importane în Spania, Marea Britanie, Germania şi Europa de Est, se confruntă cu mari probleme. Din cauza crizei financiare mondiale, producătorul de ciment se confruntă cu o scădere a producţiei pe piaţa americană şi europeană, are datorii de 16,4 miliarde de dolari, iar acţiunile sale s-au depreciat cu 60% anul acesta. Două din cele trei companii intrate în vizorul Comisiei Europene sunt prezente şi în România. Lafarge Ciment deţine trei unităţi de producţie a cimentului, la Medgidia (Constanţa), Hoghiz (Braşov) şi Târgu-Jiu (Gorj). Şi Holcim are trei fabrici de ciment în România, la Turda, Câmpulung şi Aleşd, 16 staţii ecologice de betoane şi cinci staţii de agregate. O situaţie asemănătoare s-a întâmplat în anul 2005 în România, când Consiliul Concurenţei a investigat şi amendat companiile Carpatcement, Holcim şi Lafage cu 29,5 milioane de euro ca urmare a constituirii unui cartel pentru stabilirea ilegală a preţurilor pe piaţa internă.

POLUARE
Marii producători de ciment şi-ar putea reloca producţia din statele UE către zone din afara Uniunii. În prezent, UE alocă gratuit cote de poluare, constând într-un anumit număr de certificate. Dacă o societate îşi depăşeşte cota respectivă trebuie să cumpere restul de certificate.

Din 2013, propunerea Comisiei Europene este să nu se mai acorde gratuit nici un certificat. Cum România este membră UE, decizia ne priveşte direct, pentru că, dacă marii producători de ciment pleacă din ţara noastră, vor intra în şomaj 20.000 de oameni, din care 5.000 din fabricile de ciment şi 15.000 din industriile conexe.

×
Subiecte în articol: economic