x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartelul pensiilor a lucrat mână în mână cu statul

Cartelul pensiilor a lucrat mână în mână cu statul

18 Aug 2010   •   00:00

Administratorii de pensii private şi-au împărţit clienţii cu complicitatea autorităţilor


Cei 14 administratori de pensii private obligatorii care au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei pentru cartelizare şi-au împărţit clienţii, cu "ştiinţa" Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Faptul că autoritatea de reglementare a ştiut de înţelegerea administratorilor ne-a determinat să aplicăm o sancţiune mai puţin drastică. Dacă arbitrajul administratorilor s-ar fi realizat fără ştiinţa CSSPP, CC ar fi aplicat o sancţiune de 2% din valoarea activelor nete ale fondurilor administrate de societăţile sancţionate", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă de presă.
Instituţia a amendat 14 companii de administrare a pensiilor de pe pilonul II cu o sumă de 5,2 milioane de lei pentru că "s-au înţeles" să încalce legislaţia pentru repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri. Circa 78.000 de oameni care trebuiau să intre, conform legislaţiei, într-o loterie care să-i repartizeze aleatoriu, au fost împărţiţi în mod egal între administratori.

De asemenea, şase dintre administratori s-au înţeles şi asupra practicării nivelului maxim pentru comisioanele de administrare. Investigaţia a început în decembrie 2007 şi în privinţa celor şase companii nu s-a terminat încă. Din cei 14 administratori amendaţi, numai nouă mai activează pe piaţă. Cea mai mare amendă primit-o ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmată de Allianz-Ţiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei şi Generali Pensii Private - 474.333 lei.

În schimb, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) menţionează că sancţionarea administratorilor nu afectează interesele cotizanţilor, activitatea de administrare a activelor, rezultatele financiare ale fondurilor sau funcţionarea sistemului în ansamblul său.
Instituţia a mai precizat că a sprijinit CC în investigaţia sa, oferind informaţiile necesare.
În schimb, ING Fond de Pensii a anunţat deja că va contesta amenda primită şi că a acţionat în interesul consumatorilor.
Activele nete pe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei, potrivit datelor oferite de CSSPP.


×
Subiecte în articol: economic