x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât câştigăm din reducerea TVA

Cât câştigăm din reducerea TVA

de Adrian Stoica    |    26 Iun 2015   •   00:46
Cât câştigăm din reducerea TVA
Sursa foto: Thinkstock Photos

Reducerea TVA de la 24% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, va fi încă un semnal pentru relansarea consumului intern, după ce Executivul a decis, recent, şi micşorarea la 9% a TVA-ului la alimente. Dincolo de gura de oxigen pe care o primesc firmele, să nu uităm nici piaţa muncii, care are toate şansele să se dezgheţe după ce, în ultimii ani, s-a aflat într-un blocaj cvasitotal.

Odată cu scăderea TVA-ului, putem începe, din nou, să ne facem planuri pentru a schimba ceva în viaţa noastră. Să înlocuim mobila din casă, să ne luăm un televizor mai mare şi mai performant sau poate să ne cumpărăm o maşină nouă. Toate sunt produse scumpe, pentru care scăderea TVA-ului se va resimţi consistent în preţ.

Produsele scumpe, favorizate


De exemplu, pentru o maşină din clasa medie, al cărei preţ este de 50.000 de lei, TVA-ul este acum de circa 4.032 lei. De la 1 ianuarie, aceeaşi maşină va costa cu aproximativ 766 de lei mai puţin, odată cu reducerea TVA la 3.192 lei.

Dacă adăugaţi la această reducere şi discounturile pe care dilerii auto le fac, lucrurile parcă încep să se vadă altfel.

Mărunţiş la facturile curente

Şi cei care vor să-şi cumpere un televizor smart cu o diagonală mai mare, de tip LED să zicem, ar putea amâna momentul pentru anul viitor. Dacă acum l-ar cumpăra la un preţ de 3.000 de lei (TVA-ul reprezintă 720 lei), peste câteva luni l-ar achiziţiona la un preţ de 2.850 lei.

În schimb, dacă vorbim despre facturile pe care le plătim lunar, aici reducerea TVA-ului este prea puţin sesizabilă. Ea ne va lăsa doar ceva mărunţiş în plus în buzunare la sfârşitul lunii. La un abonament standard la telefonia fixă în rețeaua Telekom, care este de circa 65 de lei (TVA-ul reprezintă 12,5 lei), de la 1 ianuarie, TVA-ul va fi de 9,8 lei, iar factura se va reduce cu 2,7 lei. La fel stau lucrurile și la factura pentru lumină.

Dilema carburanților


Scăderea preţului la carburanţi, odată cu reducerea TVA, a accizei şi renunţarea la suprataxa de 7 eurocenţi/l, s-ar putea simţi în buzunarele şoferilor doar dacă vor companiile petroliere. Reducerea accizei ar duce la o ieftinire de 0,38 lei/l de motorină, de exemplu, valoare practic egală cu eliminarea celor 7 eurocenţi. Cumulată cu reducerea TVA, am putea spune că ne aşteptăm la o ieftinire a motorinei cu 50 de bani de la anul. Doar ne aşteptăm, pentru că la noi totul este relativ când vorbim de carburanți.

Se scumpesc gazele pentru populaţie. De la 1 iulie se mai umflă un pic factura

Conform actului normativ pregătit de către Executiv, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică va creşte, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, şi ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020.



×
Subiecte în articol: reducerea tva carburanti economie