x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cat de sigure sunt pensiile private?

Cat de sigure sunt pensiile private?

08 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Din 2006, salariatii cu varsta maxima de 45 de ani vor putea contribui la trei fonduri de pensii: public, public administrat privat si ocupational. Deci, la data iesirii la pensie vor beneficia de trei pensii.
DANIELA IVAN

Guvernul a adoptat la finele saptamanii trecute, Proiectul de lege privind fondurile de pensii administrate privat, pe care l-a trimis in Parlament pentru dezbateri. Scopul acestui sistem il constituie asigurarea unei pensii care suplimenteaza pensia acordata de stat prin sistemul public, prin colectarea si investirea unei parti din contributia individuala de asigurari sociale catre fondurile publice administrate privat.

Cine poate participa

Sistemul de pensii publice administrate privat va fi obligatoriu pentru angajatii nou intrati pe piata fortei de munca cu varste de pana la 35 de ani. Insa, la aceasta schema de pensii pot participa si persoanele de pana la 45 de ani, care au un loc de munca.

Cum se contribuie

Contributia la un fond de pensii administrate privat este parte din contributia individuala de asigurari sociale la sistemul public de pensii, si urmeaza regimul de deductibilitate al aceasteia, neimpozabila. Baza de calcul a contributiei este plafonata, in conditiile legii. Proiectul ia in calcul, la momentul inceperii activitatii de colectare, un cuantum al contributiei in cota de 2% aplicata asupra bazei de calcul, pentru ca in termen de 8 ani de la inceperea colectarii cota de contributie sa se majoreze la 6%, cu o crestere de 0,5% pe an.

Fiecare fond de pensii privat este administrat de o societate comerciala pe actiuni care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul si plata pensiilor administrate privat.

Cine administreaza banii

Administrarea fondului se realizeaza in schimbul unui comision, suportat de catre participanti. Capitalul social necesar la data autorizarii administratorului este de 20 milioane de euro.

Pensia privata este garantata de stat?

Exista riscul ca un administrator sa dea faliment sau sa fuga cu banii contribuabililor? Raspunsul este da, insa oamenii isi vor lua pensiile, care sunt garantate de stat. Si asta deoarece, firmele care administreaza fonduri sunt obligate sa constituie din surse proprii la un fond de rezerva (cel putin 25% din capitalul social) care sa compenseze drepturile participantilor, beneficiarilor si supravietuitorilor in caz de faliment. In plus, societatile isi vor infiinta un fond de garantare, constituit din fondurile proprii ale administratorilor si din profitul rezultat din investirea acestora.

Pensiile ocupationale

Un alt proiect de lege aflat in dezbateri parlamentare este cel al pensiilor ocupationale. Acestea reprezinta o forma alternativa la sistemul public, bazata pe conlucrarea intre sindicate si asociatii salariale pe de o parte si angajatori pe de alta parte. Infiintarea unei scheme ocupationale este conditionata de un numar de minim 100 de membri. Sistemul este facultativ si va functiona independent de cel public de pensii, cu alte cuvinte pot contribui la el numai salariatii care vor, fara sa existe obligativitate. Se preconizeaza ca acest sistem obtional sa intre in vigoare de anul viitor.
×
Subiecte în articol: economic pensii