x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cat este leafa lui Mugur Isarescu?

Cat este leafa lui Mugur Isarescu?

22 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu este nemultumit de discrepantele mari dintre salariile ministrilor si cel al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care castiga de douazeci de ori mai mult.

VALI BLANARU

Presedintele Iliescu a comparat salariul guvernatorului BNR cu cel al functionarilor prost platiti care sunt acuzati ca iau mita si ale politicienilor acuzati in masa de coruptie. „Au aparut bancile straine. Nu puteam sa mai mentinem salariile din sistemul bancar la nivelul la care erau in 1990. Atunci salariul cel mai mare in sistemul bancar era al guvernatorului BNR, care era echivalat cu un ministru si avea salariu de ministru. Astazi, guvernatorul BNR are un salariu de 20 de ori mai mare decat un ministru", a spus Iliescu, invitat la emisiunea „Starea natiunii".

Discrepante impuse

Dupa ce a facut referire la salariul lui Isarescu, presedintele Iliescu a extins comentariul la angajatii bancilor, care au salarii mai mari decat cele ale ministrilor si parlamentarilor. „Nu-i rau. Dar este bine sa se creeze asemenea discrepante in societate? Care este deosebirea? Un ministru are o responsabilitate mai mica decat nu numai guvernatorul, decat un functionar dintr-o banca? Nu. Eu am tot respectul pentru bancari, dar ei sunt platiti bine, pentru ca altfel ar fugi din bancile romanesti in bancile straine. Asta a fost o situatie impusa", a adugat seful statului.

Saracii politicieni cinstiti

Iliescu a apreciat ca nu este corect ca populatia sa-i catalogheze pe toti parlamentarii si demnitarii drept „hoti si necinstiti" pentru ca si intre acestia sunt „oameni si oameni".

Presedintele Iliescu a fost de parere ca, uneori, „se fac comparatii nefericite", avand in vedere ca exista oameni care „castiga mult mai mult" decit parlamentarii si demnitarii statului. Romania mai are functionari de stat cu salarii „modeste" fata de cele din Europa, insa tara noastra a fost obligata, o data cu patrunderea capitalului strain si cu aparitia bancilor straine, sa mareasca salariile in acest sector, a opinat presedintele.

Iliescu a adus in discutie si salariile „boss-ilor din presa" care, chiar daca fac parte din sectorul privat il afecteaza in cele din urma tot pe contribuabil. „Eu nu zic de boss-ii din presa. Nimeni nu sta sa-i intrebe, ei spun ca este sector privat si n-au de ce sa se amestece oamenii in treburile lor. Eu vreau sa spun ca pana la urma tot contribuabilul plateste si veniturile pe care le incaseaza unii oameni, indiferent in ce sector, cu salarii foarte mari", a explicat Iliescu.

Salarii pe masura

El a recunoscut ca, „pe de o parte", este benefica aceasta consolidare a anumitor sectoare, „dar cand se vorbeste de birocratie si coruptie, cu salariile atat de mici din administratie, oamenii sunt tentati sa fie ademeniti de mita". Iliescu a mai fost de parere ca ar trebui sa existe posibilitatea asigurarii pentru toti oamenii a unor salarii „pe masura" si sa existe „o scara a salariilor care sa raspunda intr-adevar si responsabilitatii si profesionalismului si calitatii".

Leafa confidentiala

„Cred ca presedintele a vorbit la modul general, pentru ca eu am citit in presa, acum o saptamana, ca - tot presedintele spunea - guvernatorul Bancii Nationale are un salariu de 3-4 ori mai mare decat al primului-ministru", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Isarescu. „Nu stiu de cate ori este mai mare. Ceea ce va pot spune este ca salariile in Banca Nationala si in intregul sistem bancar sunt confidentiale. Eu nu pot sa incalc aceasta confidentialitate. Pot sa va spun insa ca nici vorba, nici pe departe nu poate sa aiba un salariu, si nu are un salariu de 20 de ori mai mare decat al unui ministru. Salariul guvernatorului Bancii Nationale este mai mic decat salariul unui presedinte de banca comerciala", a adaugat Vasilescu. El a precizat ca salariul pe care il ia guvernatorul nu este platit de la bugetul statului, ci din fondurile castigate de BNR.
×
Subiecte în articol: economic iliescu