x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce fel de concursuri sunt pentru întreprinzători

Ce fel de concursuri sunt pentru întreprinzători

de Alina Botezatu    |    28 Sep 2015   •   19:34

În ultimii patru-cinci ani, competiţiile pentru antreprenori s-au înmulţit nu pentru că antreprenoriatul a devenit o modă la noi, ci şi pentru că acestea nu duc lipsă de concurenţi tot mai încrezători în afacerile lor. Majoritatea acestor concursu¬ri sunt deschise start-up-urilor, care au o idee inedită, şanse de creştere şi de extindere puternică, precum şi celor care nu sunt în stare de insolvenţă.

Până pe 31 octombrie, antre¬prenorii se pot înscrie în competiţia globală „Chivas The Venture”, pe site-ul www. TheVenture.com. Într-o primă etapă, în noiembrie, va fi ales un câştigător local care va primi 5.000 de dolari. El se va califica în marea finală de la Shangai, unde va concura, în perioada aprilie-iulie 2016, cu 20 de afaceri din întreaga lume, pentru premii în valoare de un milion de dolari. În plus, el va avea biroul, timp de o săptămână, într-un accelerator de business din Los Angeles, unde se va întâlni cu antreprenori din America.
Pentru acest premiu pot concura start-up-urile cu încasări anuale mai mici de 500.000 de dolari sau afacerile mai vechi de trei ani, dar care se află în plină dezvoltare şi care au încasări anuale mai mici de un milion de dolari. Şanse mari de câştig au afacerile cu impact social, precum cele care angajează persoane defavorizate (cu dizabilităţi, cu mai puţine studii etc.) sau care contribuie la dezvoltarea unei zone.
Regulă: banii sunt doar unul dintre beneficii
Pe lângă bani, câştigătorii unui asemenea concurs, dar şi unii participanţi obţin recu¬noaştere și cunosc persoane cu care pot face business. „Partici¬parea la concursuri este benefică din foarte multe puncte de vedere: îţi exersezi abilităţile de vorbit în public, abilităţile de comunicare, iei contact cu oameni din industrie, îţi rafinezi ideile, identifici oportunităţi de colaborare, evaluezi potenţiale parteneriate sau resurse uma-ne”, ne-a spus Dragoş Roua, cofondator şi manager al Con-nect Hub. El a făcut parte din mai multe jurii ale unor asemenea competiţii, printre care şi Venture Connect, susţinut de Fundaţia Post-Pri¬vatizare şi biroul de avocatură Biriş Goran.
Promovare şi consultanţă
Pentru că au crezut că afacerea lor merită să fie promo¬vată, Otilia Nica şi Bogdan Soare, cofondatorii firmei de producţie publicitară FDP Divers Media Plus, au partici¬pat la concursul „Afacerea ta”. Acesta a fost organizat de Provident în perioada 15 aprilie – 26 iunie 2015.
FDP a fost și unul dintre cei trei câştigători care au primit câte 1.000 de euro şi zece ore de consultanţă din partea antre¬prenorului în serie și investitorului Mariu Ghenea. „Principalul motiv pentru care am concurat este acela că afacerea noastră, așa mică, de familie, este una care credem că va fi apreciată, pentru că a luat fiinţă în urma pasiunii mele pentru electronică, iar echipamentele cu care facem producție publi-citară din polistiren sunt reali¬zate de mine, cu piese cum-părate de pe internet, deși am studiat chimia”, a detaliat Soa-re. Firma și-a început activi-tatea în 2013, dar Soare a construit primele echipa¬mente acum patru ani. Cu banii câştigaţi la concurs și-a construit deja un nou echipament, mai performant decât ceea ce aveau până acum.

premii training şi men-torat. Prin programul
Startery Central & Eas-tern Europe, SAP a se-lectat 30 de antreprenori care au proiecte sociale, cu un înalt grad de inovare şi implementate cu ajutorul tehnologiei.
prenorilor sociali drept
-
Raiffeisen (Raiffeisen Comunităţi, foto), Metro şi OMV Petrom (Ţara lui Andrei) orga-nizează anual concursuri dedicate afacerilor sociale (ale ONG-urilor sau situate în zone defa-vorizate). Şi firma de soluţii software pentru afaceri SAP a organizat în vara-toamna acestui an o competiţie prin care le-a oferit antre
 

×