Comisia Europeana nu doreste suspendarea platilor pe Programul Operational pentru Pescuit (POP) si pe POSDRU, insa totul depinde de modul in care autoritatile romane vor pune in aplicare masurile necesare, a explicat Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. "La ora actuala nu exista o suspendare a platilor pe POP, ci un program pe care autoritatile romane trebuie sa il puna in aplicare in urmatoarele saptamani, mai ales in ceea ce priveste proiectele pe care s-au facut anumite plati incorecte. De asemenea, vor trebui recuperati banii care au fost gresit platiti pe aceste proiecte", a spus Ciolos. In prezent, prin POP au fost efectuate plati catre beneficiari de la bugetul de stat de 60 de milioane de euro, suma care nu a fost inca rambursata de la bugetul UE. Fondurile pe pescuit sunt in valoare de 230 de milioane de euro.
Potrivit scrisorii transmise de CE, Romania inregistreaza erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management.
Conducerea AMPOP a fost demisa recent de ministrul Agriculturii.
Platile pe POP au fost suspendate incepand cu luna ianuarie pentru o perioada de sase luni, Romania riscand sa intre in suspendare de plati pe acest program daca deficientele nu vor fi corectate pana pe 13 iulie 2012. Intr-o eventuala a treia faza ar urma sa fie impuse si penalitati statului roman.
In ceea ce priveste rezultatele ultimului audit pe POSDRU, CE nu si-a formulat deocamdata un punct de vedere final, a explicat Ciolos.
Autoritatea de audit din Romania a identificat probleme in ceea ce priveste calitatea controalelor pe teren, a problemelor privind achizitiile publice si a complexitatii procedurilor utilizate. Toate aceste probleme trebuie rezolvate pana in luna iunie. Potrivit ministrului Afacerilor Europene, riscul de dezangajare in cadrul POSDRU pentru 2012 este de 100 de milioane de euro, suma ce poate fi pierduta in cazul in care nu sunt absorbite fonduri europene, iar pentru 2013 suma ce trebuie absorbita este 1,1 miliarde de euro pentru a evita dezangajarea.