x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CEC scapa de ordonanta ANL

CEC scapa de ordonanta ANL

31 Mar 2004   •   00:00

In curand, nici o rosie nu va mai iesi sau intra in Romania daca cel care o comercializeaza nu detine o licenta de import/export si nu depune, in contul Ministerului Economiei, o suma de bani sub forma unei garantii.

Constantin Teculescu, presedintele CEC, a reusit sa scoata banca pe care o conduce dintr-o situatie delicata. Informatiile publicate ieri de Jurnalul National, privind iminenta demisie a acestuia in cazul in care Guvernul nu va mai garanta creditele acordate de CEC pentru locuintele ANL, nu au intarziat sa-si faca efectul.

"Varianta propusa de Ministerul Finantelor, prin care Ordonanta ar fi urmat sa ramana fara articolele 5 si 6, care practic acordau garantarea creditului de catre stat, nu este agreata de organismele internationale", ne-au declarat surse guvernamentale. "CEC se afla in plin proces de pregatire a procesului de privatizare, asa cum a anuntat premierul Nastase, iar un astfel de scandal nu face decat sa puna pe fuga posibili investitori. Este foarte posibil ca ordonanta sa fie abrogata", au precizat sursele citate.

O lege tumultuoasa

Consiliul Concurentei a cerut Guvernului sa modifice Ordonanta 5/2004, deoarece actul normativ ingradeste accesul altor banci la aceste finantari. Ordonanta stabilea ca imprumuturile vor fi acordate cu derogare de la prevederile legislatiei bancare si includea sumele de rambursat in bugetele anuale ale Ministerului Finantelor Publice si ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Astfel, CEC primea, implicit, garantia statului, facilitate care nu a fost oferita si altor banci comerciale.

Reactia Consiliului Concurentei a aparut dupa ce mediul bancar si mai multe partide politice au protestat fata de facilitatile de care se bucura CEC si au atras atentia ca finantarea ANL poate fi considerata o manevra electorala a partidului de guvernamant.

CEC de privatizat

Scandalul ordonantei CEC-ANL a atras atentia si asupra unui aspect mai putin discutat in ultima vreme: privatizarea bancii. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus saptamana trecuta ca este nemultumit de garantarea totala de catre stat a depozitelor CEC, opinand ca se induce o concurenta neloiala in sistemul bancar. El s-a pronuntat pentru privatizarea CEC, considerand ca institutia nu mai poate beneficia mult timp de garantia totala a statului. "Am fost dintre cei care au inteles istoricul CEC, banca mai veche decat BNR, avand un parfum romano-frantuzesc. Initial, am pledat pentru pastrarea unei particularitati. Dupa acest razboi, ma pronuntpentru privatizarea acestei societati", a spus Isarescu.
VALI BLANARU


Teculescu pleaca in concediu

La presiunile facute de mediul bancar si politic si la recomandarile Consiliului Concurentei, Guvernul a fost nevoit sa ia decizia modificarii ordonantei CEC-ANL. Cum varianta propusa de Ministerul Finantelor prevedea renuntarea la acordarea garantiei de stat, presedintele CEC a fost nevoit sa ia o decizie. "Cat timp voi fi presedinte, CEC va acorda credite numai cu garantii reale sau garantii de stat", a declarat marti Constantin Teculescu. Afirmatia acestuia confirma informatiile vehiculate la nivel guvernamental: presedintele CEC isi va da demisia daca va fi obligat sa acorde imprumuturi a caror rambursare nu este sigura. Pana la luarea unei decizii care sa abroge definitiv Ordonanta, deocamdata nu se stie ce decizie va lua pana la urma Teculescu. Acesta a anuntat ca va parasi Bucurestiul pentru ca isi va lua o scurta vacanta.

×
Subiecte în articol: economic ordonanţa