Casa de Economii si Consemnatiuni se va privatiza pana la finele anului 2005. Pana la alegerea consultantului, noua conducere a bancii a stopat disponibilizarile.
VALI BLANARU
Restructurarea Casei de Economii si Consemnatiuni a fost un proces necesar care se va incheia in 2005 cand se va semna contractul de privatizare al bancii, a declarat ieri Enache Jiru, noul presedinte al bancii. Pana la sfarsitul lunii septembrie, va fi aleasa compania de consultanta care va manageria procesul de privatizare. Consultantul va incheia strategia de privatizare a bancii pana in luna februarie 2005, iar in martie, Guvernul va aproba acesta strategie pe baza careia se va face ofertarea publica. "Estimez ca pana la sfarsitul anului 2005, procesul de privatizare se va finaliza, inclusiv semnarea contractului de vanzare a bancii", a spus Jiru.
AVANTAJE. Unitatile teritoriale ale CEC reprezinta "punctul tare" al bancii, fiind cea mai mare retea din sistemul bancar, ceea ce va atrage investitori specializati pe activitatea de retail, crede Enache Jiru. El considera ca este inevitabila o reorientare a bancilor catre mediul rural o data cu o usoara saturare a pietei bancare din mediul urban. In aceste conditii, CEC are un avantaj net, mai ales ca in mediul rural clientii au o anumita "inertie".
RESTRUCTURARE. Jiru sustine ca restructurarea bancii a dus la cresterea productivitatii pe angajat. Numarul unitatilor CEC a fost mult diminuat in ultimii patru ani. CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, peste 550 sunt plasate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural. Principalul criteriu de inchidere a locatiilor sau comasare a sucursalelor l-a reprezentat raportul dintre venituri si cheltuieli la nivel de unitate. In acest moment, la peste 100 de agentii cheltuielile operationale depasesc veniturile, iar locatiile urmeaza sa fie desfiintate. Cele mai multe agentii aflate in aceasta situatie sunt din mediul rural.
Programul de restructurare a avut mai multe obiective de eficientizare, printre care si diminuarea numarului de personal, care a scazut de la peste 12.000 de angajati in 2000 la 9.270 in prezent. Pentru acest an a fost prevazuta o noua reducere, cu 500 de posturi, dar oportunitatea acestei masuri va fi decisa impreuna cu consultantul pentru privatizare. "Reducerea trebuia facuta mai demult. Acum va trebui sa asteptam parerea consultantului, pentru ca nu vrem sa luam hotarari care pot afecta pretul de vanzare fara sa avem si o opinie din partea acestuia", a mai spus oficialul CEC.
Citește pe Antena3.ro