x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ceferiştii ameninţă cu greva

Ceferiştii ameninţă cu greva

de Elena Stan    |    19 Aug 2010   •   00:00
Ceferiştii ameninţă cu greva
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Nemulţumiţi de trimiterea în şomaj tehnic, salariaţii CFR Călători ameninţă cu încetarea activităţii. Ieri, circa 300 de ceferişti au protestat în faţa Ministerului Transporturilor.



Conducerea CFR Călători a decis ca în perioada 16 august-31 decembrie, cei 15.000 de angajaţi ai societăţii să intre în şomaj tehnic prin rotaţie, astfel încât fiecare salariat să stea acasă timp de două luni până la sfârşitul anului. Pe perioada şomajului tehnic, salariaţii vor primi doar 75% din salariul de bază.

"Trenurile nu vor mai circula dacă până joi nu vom primi un răspuns clar de la Ministerul Transporturilor cu privire la disponibilizări şi la trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor", a spus Ion Molea, preşedintele Federaţiei Mişcare Personal (FMP). Molea susţine că măsura la care a apelat conducerea CFR Călători va duce la creşterea cheltuielilor, nicidecum la o reducere a acestora, aşa cum se doreşte.

"Am fost la directorul general de la CFR Călători şi i-am pus pe masă documente din care reiese clar că prin aplicarea măsurii de şomaj tehnic în anumite funcţii, în special la siguranţa circulaţiei, va face ca fondul de salarii să fie mai mare cu 150% prin orele suplimentare efectuate de cei care rămân la muncă", a spus Molea.
De cealaltă parte, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, susţine că şomajul tehnic este o măsură necesară, deoarece activitatea companiei a scăzut cu 20% faţă de anul trecut şi 40% faţă de 2008.

"Activitatea a scăzut şi la încasări şi la circulaţie. Trenurile care odată circulau cu 15 vagoane, acum au cinci-opt vagoane. Totodată, sezonul estival se încheie şi există o reducere a activităţii", a spus Pescăraşu.
El a adăugat că în prezent se află în şomaj tehnic 3.000 de persoane dintr-un total de 15.000 de angajaţi. Pescăraşu a adăugat că numărul celor aflaţi în şomaj tehnic va fi dimensionat în funcţie de graficul de circulaţie al fiecărei gări, astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranţa circulaţiei.

Decizia vine după ce compania a înregistrat pierderi de şase luni, iar conducerea încearcă să găsească soluţii pentru redresare, inclusiv prin concedierea angajaţilor. Disponibilizările vizează companiile cu pierderi şi vor afecta şi CFR Călători, unde între 2.000 şi 4.000 de oameni îşi vor pierde slujbele alături de CFR Marfă - 5.000 de oameni disponibilizaţi de la compania centrală şi diviziile subordonate, de revizie vagoane, reparaţii, 2.900 de oameni de la CFR SA şi 1.000 de angajaţi de la Electrificare CFR.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, declara săptămâna trecută la Focşani că, dacă ar fi crescut veniturile la CFR, nu ar fi fost nevoie de reduceri de personal sau diminuări de salariu. "Dacă vom creşte veniturile la CFR nu vom face disponibilizări. Veniturile vor creşte dacă toţi călătorii vor cumpăra bilet de la casa de bilete, nu de la naş, dacă nu se va mai fura motorină de la locomotivele diesel sau dacă liderii de sindicat nu vor mai avea maşini, telefoane şi sedii", a spus Berceanu.

Acesta a afirmat că o serie de cheltuieli s-ar putea reduce şi de la ceferiştii pensionari şi rudele acestora care beneficiază de transport gratuit pe calea ferată.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii precizează că nu are ca ţintă un program de disponibilizări, ci soluţii de scădere a cheltuielilor şi de creştere a veniturilor companiilor feroviare. "Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a anunţat încă de joi, 12 august 2010, că, în această săptămână, conducerile companiilor din sectorul feroviar de stat pregătesc propuneri de creştere a veniturilor şi de scădere a cheltuielilor. Aceste propuneri vor fi prezentate conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. În momentul în care va exista o variantă agreată, imediat vor fi invitaţi la minister reprezentanţii tuturor structurilor sindicale pentru discuţii şi negocieri", se arată într-un comunicat al instituţiei.

×
Subiecte în articol: economic