x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai cunoscut economist al lumii profetizează: "Cu privire la riscul dezmembrării zonei euro am observat asta"

Cel mai cunoscut economist al lumii profetizează: "Cu privire la riscul dezmembrării zonei euro am observat asta"

de IncomeMagazine    |    11 Apr 2013   •   07:38
 Cel mai cunoscut economist al lumii profetizează: "Cu privire la riscul dezmembrării zonei euro am observat asta"

Cel mai cunoscut dintre economistii lumii, Nouriel Roubini, s-a plimbat prin lume, a analizat situatia tarilor vizitate si a tras concluzii. Printre altele, el a constatat ca “in toate tarile periferice, partidele populiste de stanga si de dreapta dobandesc” , pe fondul crizei, o tot mai mare sustinere. In ultimele patru saptamani am fost la Sofia, Kuala-Lumpur, Dubai, Londra, Milano, Frankfurt, Berlin, Paris, Beijing, Tokyo, Istambul si in SUA.

Citeste si O noua Apocalipsa economica? Analistii: "Nimic nu ne va mai salva"

Ceea ce inseamna ca numeroasele provocari ale economiei mondiale nu au scapat atentiei mele, scrie Roubini in Project Syndicated. In Europa, noteaza in continuare profesorul american, riscul dezmembrarii zonei euro si pericolul ca Spania si Italia sa piarda accesul la piete s-au redus gratie deciziei din aceasta vara a Bancii Centrale Europene de a sustine datoria suverana.

Citeste si Cei mai puternici oameni ai lumii au rostit asta: "Vom asista la un război valutar"

In schimb, problemele fundamentale al Uniunii monetare – cresterea lenta, recesiunea, pierderea competitivitatii si amploarea uriasa a datoriei private si de stat – nu au fost rezolvate. In plus, continua Roubini, acordul dintre nucleul UE, BCE si statele periferice, care include un program dureros de reduceri de cheltuieli si reforme in schimbul unui ajutor financiar consistent, este, in prezent, pe punctul de a esua.

Citeste si Profeţia care a lovit în plin Rusia. "Este în mare suferinţă"

Problema este ca periferia a obosit de atata austeritate, iar marile economii ale UE, in special Germania si Olanda, au obosit de atata sponzorizare.

Citeste AICI intreaga analiza făcută de Roubini

×
Subiecte în articol: Nouriel Roubini