x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai căutate investiţii din 2011

Cele mai căutate investiţii din 2011

26 Ian 2011   •   15:47

Aurul, argintul, uraniul, lira sterlină şI pieţele emergente sunt cele mai atrăgătoare active pentru investitori, potrivit analiştilor de la compania de brokeraj Admiral Markets.

“După printarea masivă de bani din 2010, anul acesta va fi dominat de o explozie a preţurilor. Investitorii din toate colţurile lumii sunt în alertă şi caută soluţii eficiente de protecţie şi profit.
În deceniul trecut piaţa imobiliară a fost principala atracţie, anterior a fost piaţa bursieră, acum metalele preţioase sunt la mare căutare. Vor avea aceeaşi finalizare dezastruoasă? Foarte probabil, dar pentru o perioadă mai pot aduce randamente considerabile”, se arată într-un.

Aurul

Aurul este pe primul loc în top. “Spaima deficitelor, lipsa de încredere în dolar sau euro şi dobânzile minime au influenţat cererea pentru aur, iar aceşti factori nu se vor schimba semnificativ în 2011.
Conform analizelor Admiral Markets cotaţia aurului poate atinge nivelul 1500 $/uncie la jumătatea acestui an şi maxim 1800 în primăvara anului viitor”, potriivt analiştilor Admiral Markets.

Argintul

Dacă aurul este privit mai mult ca o valută, argintul este în primul rând un metal industrial. Cererea industrială este aşteptată să crească cu 20% în 2011, în condiţiile în care capacitatea de producţie a scăzut semnificativ în ultimul sută de ani, ajungându-se de la 12 miliarde de uncii disponibile în 1900 la numai una astăzi.
Preţul influenţat de cererea investiţională, nu de cea industrială, s-a dublat în ultimele 4 luni ale anului trecut şi s-a triplat în ultimii 2 ani.

Uraniu

După o perioadă de declin şi stagnare, Uraniul a început să se aprecieze la jumătatea lui 2010. La nivel global sunt 58 de centrale nucleare în construcţie, 25 dintre ele în China şi alte 152 în stadiul de proiect. 15% din electricitatea la nivel global este asigurată de centralele nucleare, China consumând 95 milioane tone anual până în 2030, producţia globală fiind de 112 milioane tone.
Cotaţia s-a apreciat 35% anul trecut, depăşind aurul. În plus, din 2013 Rusia nu va mai exporta uraniu şi cererea va depăşi cu mult oferta. Uraniul nu are deocamdată o piaţă a sa, investiţiile realizându-se prin intermediul companiilor exploratoare cum ar fi Comeco, liderul mondial, sau Uranium One.

Lire sterline

După tipărirea a 200 miliarde lire sterline în 2010, Banca Angliei a pierdut controlul inflaţiei, ajunsă la aproape 4% anualizată. Analiştii Barclays văd lira drept valuta anului 2011, cu o apreciere de 15% faţă de dolar şi 10% faţă de euro. Politica monetară a băncii centrale a rămas neschimbată la 0.5% după criză, dar piaţa începe să ia în calcul măsuri agresive în 2011-2012. În aceste condiţii Lira va performa foarte bine în raport cu francul elveţian şi yenul japonez, faţă de care s-a depreciat aproximativ 50% din 2007 şi până astăzi.

Economiile emergente

Economiile aflate în curs de dezvoltare din Asia si America Latină  (China, India, Brazilia) au arătat o creştere solidă in 2010 atrăgând fonduri de 86 miliarde de dolari, ceea ce a dus la  aprecierea monedelor locale locale. În 2011 e aşteptată o creştere economică superioară marilor economii, în medie de 6-7%. China a fost lider în 2010 cu aproape 10%, dar India poate fi performera acestui an. Presupunerea că această tendinţă se va menţine se bazează pe: datorii mult mai mici, productivitate superioară, cerere internă în creştere şi resurse naturale în unele ţări. Principalul risc vor fi presiunile inflaţioniste ce vor forţa majorarea dobânzilor şi a rezervelor oligatorii.

Pericole

Analiştii companiei avertizează că există riscuri mai mari pentru investiţiile în aur şI argint, datorită preţurilor mari la care s-a ajuns deja şI a mediatizării excesive. “Marile fonduri pot vinde la fel de uşor cum au cumpărat, declanşând o panică generală. Aspectele tehnice anticipează cel mai corect un eventual declin şi recomandăm investiţiile în metalele preţioase doar după o scădere de 25-30% faţă de maxim”, se precizează în comunicat.

×