CFR Marfă, sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeană a lansat ieri o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă ştergerea de către statul român în 2013 a datoriilor companiei CFR Marfă i-au dat companei un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Decizia vine după ce În martie 2017, Asociaţia Transportatorilor Feroviari Privaţi din România a adresat Comisiei o plângere oficială, în care a susţinut că CFR Marfă ar fi beneficiat de ajutoare de stat, cu încălcarea normelor UE în materie.
Investigaţia efectuată de Comisie va avea în vedere o serie de măsuri de ajutor de stat în favoarea CFR Marfă, constând în conversia în acţiuni a unor creanţe în valoare de 1,669 miliarde de lei (circa 360 de milioane de euro) în 2013, necolectarea, cel puţin din 2010, a datoriilor la bugetul de asigurări sociale şi a taxelor datorate de CFR Marfă, precum şi a datoriilor companiei faţă de CFR Infrastructură. În cazul în care va concluziona că CFR Marfă a primit un ajutor de stat, Comisia va evalua dacă acesta ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.
Datorii de 1,8 mld. lei şterse
În 2013, Guvernul susţinea că această operațiune, aprobată prin ordonanță de urgență, urmărește echilibrarea economico-financiară a companiei feroviare de transport în vederea creșterii atractivității la privatizare, iar caracterul de urgență al ordonanței era generat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înțelegerile cu Fondul Monetar Internațional.
În cazul în care va concluziona că CFR Marfă a primit un ajutor de stat, Comisia va evalua dacă acesta ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.
La vremea respectivă CFR Marfă înregistra datorii totale de 1,8 miliarde de lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget și 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalități de întârziere și restanțe către furnizori privați. Încercarea de a privatiza compania a eşuat, iar Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI că va restructura din temelii compania, plan care includea şi disponibilizarea a 2.500 de angajați, reprezentând circa 30% din personal. Rezultatele acestei restructurări nu au fost cele scontate, CFR Marfă estimând pentru acest an pierderi de 137,2 milioane de lei și creanțe restante de peste 360 milioane de lei.

Ştiri din .ro
- Nasleu, hărțuind o angajată de la Piețe SA: ”O să pari că ești o curvă. Tot eu o să conduc, proasta p..lii. Ați luat-o la colțul gurii” AUDIO Pressalert.ro
- Peste 36,4 milioane lei din bani publici, în trei ani, pentru ”paravanul” lui Nasleu. De unde au luat companiile liberalului Gaiță cele mai importante contracte Pressalert.ro
O nouă ofertă publică de titluri de stat Fidelis la bursă
Agroland va fi listată la Bursa de Valori București
Controale la furnizorii de energie electrică
Autorizațiile de contrucție pentru clădiri rezidențiale au crescut cu 10,2% în ianuarie 2020
Ministrul Finanţelor Cîţu ne-a îndatorat cu 3 milioane euro/pe oră, premierul Cîţu, doar cu 1,7 milioane euro

Valea Jiului: redresare după model polonez

Reciclarea fictivă a ambalajelor aduce bani frumoşi
Noi restricţii pe piaţa ambalajelor de plastic
Se schimbă etichetele energetice pentru electrocasnice
Eficiența programului SUMAL pentru stoparea tăierilor ilegale
Ce spune ministrul Muncii despre pensiile speciale
18 miliarde de lei de la buget pentru plata pensiilor
Obiectiv 2021: Ministerul Transporturilor vrea să investească în căi ferate
Șefa TVR cere Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați sunt insuficienți
Firma ta are generator electric? Iată de ce este important
