x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Che Guevara aduce averi capitalistilor

Che Guevara aduce averi capitalistilor

11 Noi 2004   •   00:00

BUSINESS
IRONIA SORTII - Imaginea revolutionarului comunist inca straluceste intens Dupa realegerea lui George W. Bush, Hollywood-ul, cel mai reputat bastion democrat din America, contraataca: vor aparea filme romantice despre comunistii sud-americani, candva dusmani de moarte ai SUA. Pe firmament straluceste in special virilul guerillero Ernesto Che Guevara, relateaza Deutsche Welle.
ELIZA POPA

CELEBRU. Imaginea carismaticului idealist cu trabucu-n gura vinde orice
Se preconizeaza ca piata cea mai buna a acestor pelicule este Europa Occidentala. La Cannes, recompensarea productiilor critice la adresa "expansionismului american" are traditie veche. Chilianul Salvador Allende si comunista germana Olga Benario, care au luptat alaturi de politicianul brazilian Luiz Carlos Prestes, au fost avansati la gradul de eroi hollywoodieni. Cetatea filmului produce la ora actuala epopei despre tragicii revolutionari comunisti, infranti de SUA in timpul Razboiului Rece. "Filmele despre stangisti sunt o critica la adresa actualei politici agresive a Americii in Irak", comenteaza revista germana Der Spiegel.

FILME DESPRE GUERILLERO. Faimoasa actrita germana Franca Potente ("Alearga, Lola, alearga") o va interpreta, intr-un film american, pe comunista Tamara Bunke, tovarasa carismaticului Ernesto Che Guevara. Tamara Bunke a parasit Germania Democrata in anii ’60, a incercat sa raspandeasca ideea revolutiei comuniste in Bolivia si a fost executata in jungla. Pentru rolul luptatoarei RDG-iste a concurat si multipla campioana mondiala la patinaj artistic Katharina Witt, care a declarat ca a juca intr-un film despre "Che" ar fi fost "o onoare".

STAR. Industria textila si cea cinematografica prospera de pe urma lui Che

SIMBOL SI SPIRIT. Ernesto Che Guevara este poate cel mai cunoscut si mai carismatic comunist al tuturor timpurilor, poate chiar mai cunoscut decat idolul sau Stalin. In America Latina, vestita sa poza din tinerete (june prim cu basca, un poet cu ochii usor inlacrimati, privind spre astre, opera fotografului cubanez Alberto Korda) este tinuta la icoane. Aceasta poza l-a facut sa fie "Che", ingerul rebel, supra-ego-ul idealist. In varianta rosu si negru, este marca oricarei discoteci latino din lume. Che este vazut ca spiritul libertatii, cu care se identifica toate generatiile de tineri din tarile libere, care n-au cunoscut comunismul.

PESTE MICKEY MOUSE. Che fumand trabuc este marca de T-Shirt cu vanzari-record la Amsterdam in buticurile de marijuana. Tricourile sale se vand mai bine decat cele cu Mickey Mouse, bannerele sunt agitate la majoritatea demonstratiilor de studenti. Numele sau a devenit o superindustrie. Revolutionarul comunist, un guerillero sangeros care a comandat si a asistat la numeroase executii, care a luptat alaturi de Fidel Castro in Cuba si, ulterior, in Congo, care a fost executat in Bolivia (de unde planuia sa raspandeasca in toata America de Sud comunismul), a devenit doar Che, razvratitul! Poza sa este prea frumoasa pentru istorii complicate.

ACCESORII
Anul acesta, Robert Redford a fost coproducatorul unui film despre calatoria tanarului Che de-a lungul Americii Latine, "Motorcycle Diaries", o ecranizare romantioasa a jurnalului lui Che Guevara. Filmul este un "road movie" care-l infatiseaza pe Che nu militant comunist, ci pur si simplu militant, care paraseste viata burgheza si rataceste asemeni unui James Dean in cautarea sensului.

Contextul comunist fiind falimentar, Che a devenit unul dintre cele mai interesante produse ale pietei capitaliste, un accesoriu ravnit. La Londra, o geanta "Che" Louis Vuitton ca aceea a actritei britanice Elisabeth Hurley costa 4.500 de dolari. Peste Ocean, topmodelul brazilian Giselle Bündchen marturiseste ca poarta numai bikini "Che". Iar bogata mostenitoare a lanturilor de hoteluri Hilton, Paris Hilton, declara sus si tare ca "Ernesto Che Guevara este cel mai mare designer de accesorii de la Jimmy Choo incoace". Hasta la victoria, siempre!
×
Subiecte în articol: economic guevara che guevara