TENDINŢĂ ● Proprietarii se reprofilează pe închirieri
Chiriile vor creşte în luna septembrie cu 10-15%, după ce au rămas
constante în ultimele luni. Din octombrie va urma o scădere moderată,
după care chiriile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual.
TENDINŢĂ ● Proprietarii se reprofilează pe închirieri
Chiriile vor creşte în luna septembrie cu 10-15%, după ce au rămas constante în ultimele luni. Din octombrie va urma o scădere moderată, după care chiriile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual.
Pentru prima dată după mulţi ani, în această toamnă, chiriile nu se vor majora cu peste 100 de euro, ci cu sume mai mici de 50 de euro. Vestea bună este că studenţii care vor veni în marile oraşe universitare vor avea de unde alege o locuinţă bună pentru că proprietarii au scos pe piaţa chiriilor un număr mult mai mare de locuinţe. "Pe piaţa vînzărilor domneşte o stare de incertitudine asupra evoluţiilor viitoare ale preţurilor şi mulţi proprietari preferă să nu-şi mai scoată locuinţele la vînzare pînă nu se mai lămuresc lucrurile", spune Radu Zilişteanu, purtător de cuvînt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). El adaugă că lipsa finanţărilor de pe piaţă generează reducerea tranzacţiilor de proprietăţi şi aceasta duce la creşterea numărului de locuinţe date spre închiriere.
OFERTĂ LIMITATĂ. Numărul mai mare de apartamente scoase la închiriere reuşeşte să compenseze cererea de pe piaţă, însă agenţii imobilari estimează că în scurtă vreme numărul spaţiilor disponibile va atinge plafonul maxim. "Piaţa chiriilor este una mică. Se ştie că românii sînt în proprţie de 92% proprietari, deci teoretic stocul este de numai 8%, practic cel din marile oraşe este de circa 4%. Asta înseamnă că vorbim de maximum 320.000 de locuinţe care pot fi scoase la închiriere", a mai spus Radu Zilişteanu. În Capitală, numărul de imobile de închiriat a crescut în ultima lună cu variaţii între 8,8% şi 26,8%, potrivit monitorizării realizate de site-ul anunturiparticulari.ro. Cea mai mare ofertă a fost înregistrată la apartamentele cu patru camere, unde proprietarii au scos spre închiriere un număr de 118 imobile. Numărul de oferte a crescut cu 17,4% pentru apartamentele cu trei camere şi cu 14,4% pentru garsoniere. Cea mai mică fluctuaţie a ofertei a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere, unde numărul imobilelor scoase la închiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%.
CERERE. Analiştii imobiliari apreciază că cererea de locuinţe este încă mult mai mare decît oferta, avînd în vedere mobilitatea forţei de muncă. Chiriaşii sînt fie salariaţi cu venituri peste medie, aflaţi încă la început de carieră şi fără un cheag de bani care să le permită încă să dea un avans pentru achiziţionarea unei locuinţe cu credit bancar, fie studenţi sau străini. "În septembrie vin studenţii şi este un vîrf al preţurilor, se ştie din alţi ani că preţurile cresc în această lună şi cu 25%, după care mai coboră, însă rămîn peste preţul care era în august", mai spune Zilişteanu. După cele două luni de vîrf tradiţionale – septembrie şi octombrie – va urma o scădere moderată, dar preţurile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual.
Piaţa se apropie de maxim
O garsonieră în Bucureşti poate fi închiriată cu sume cuprinse între 300-500 de euro/lună, în funcţie de zonă, dar mai ales de confort şi de dotări. Apartamentele cu două camere variază între 450 şi 700 de euro/lună, mai scumpe fiind cele care sînt amenajate şi utilate şi care se află pe linia de metrou. Analiştii imobiliari spun că la închirierea unui apartament contează foarte mult să fie amplasat în apropierea metroului sau să beneficieze de transport în comun bogat pentru că majoritatea chiriaşilor sînt tineri şi nu au autoturism proprietate personală. O soluţie pentru cei cu venituri mai mici este închirierea unei camere într-un apartament cu trei sau patru camere. Costă între 150-200 de euro/lună o cameră şi în acest preţ intră accesul la toate dependinţele din casă.Citește pe Antena3.ro