x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cinci provocări bugetare pentru Guvern în 2017

Cinci provocări bugetare pentru Guvern în 2017

de Daniela Ivan    |    03 Mar 2017   •   21:34
Cinci provocări bugetare pentru Guvern în 2017

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) consideră că Guvernul este prea optimist în ce privește așteptările de creștere economică, defavorizează investițiile și nu are suficienţi bani pentru pensii. În acest context, oamenii de afaceri americani atrag atenţia asupra principalelor provocări bugetare ale acestui an.

Proiecția bugetară foarte optimistă. Bugetul țintește o creștere economică de 5,2%, superioară previziunilor mult mai prudente emise de CE, BM, FMI sau bănci locale, care plasează creșterea PIB între 3,7% - 4,4%. Nivelul veniturilor la bugetul consolidat și creșterea cheltuielilor raportate recent pentru luna ianuarie 2017 confirmă îngrijorarea.

Creşterea bazată pe consum nu e sustenabilă. Deși pe termen scurt creșterea economică bazată pe consum favorizează unele sectoare, o accentuare a consumului poate avea ca efecte creșterea inflației, pe termen mediu aceasta afectând creșterea economică sustenabilă și puterea de cumpărare a populației.

Suprabugetarea fondurilor europene. Condiționarea unei părți importante din cheltuielile cu investiții – 4,5 miliarde lei din totalul de 9,9 miliarde lei – de finanțarea din surse europene poate duce la nerealizarea investițiilor asumate datorită ritmului redus de absorbție a fondurilor europene, ceea ce va limita creșterea economică vizată.

Alocările insuficiente pentru pensii și asistență socială. Bugetul pentru asigurări sociale va fi  grevat semnificativ în contextul creșterii cu 10% a punctului de pensie. Este de așteptat ca nivelul cheltuielilor cu dobânzile să fie influențat atât de valoarea nominală mai mare a deficitului bugetar, cât și de o creștere anticipată a serviciului datoriei publice în contextul tendinței globale de creștere a costurilor de creditare.

Derapaje ale cheltuielilor publice. Asumarea de angajamente viitoare în lipsa unor bugete multianuale fac posibile derapaje ale cheltuielilor publice. O astfel de abordare va perpetua experiența profund ineficientă și costisitoare pentru țara noastră de a începe numeroase proiecte de investiții  care au rămas, însă, nefinalizate. (D. Ivan)

×