x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine este Bogdan Drăgoi, nominalizat pentru funcţia de Ministru de Finanţe

Cine este Bogdan Drăgoi, nominalizat pentru funcţia de Ministru de Finanţe

de Daniela Ivan    |    07 Feb 2012   •   14:06
Cine este Bogdan Drăgoi, nominalizat pentru funcţia de Ministru de Finanţe

La numai 32 de ani, Dragoi are 6 ani de experienta in administratie, a absolvit cu Magna cum Laudae doua facultati in SUA si are un tata apropiat de generalul Victor Stanculescu si de Adriean Videanu. A fost numit in functia de consilier la Ministerul Integrarii Europene in aprilie 2006, cand avea varsta de 25 de ani. Dupa numai patru luni Bogdan Dragoi a fost avansat in functia de secretar de stat la Ministerul de Finante unde a stat pana in noiembrie 2007. A trecut apoi pe la Primaria Capitalei, ca director general al Departamentului Economic, in timpul mandatului lui Adriean Videanu, unde a stat pana in luna iunie a anului 2008. Din ianuarie 2009, Bogdan Dragoi s-a intors la Ministerul de Finante, tot in functia de secretar de stat.

Traseul sau profesional, impresionant chiar si pentru un tanar care a absolvit doua facultati in SUA, ar putea fi explicat si prin relatiile pe care familia sa le are. Bogdan este fiul lui Dan Dragoi, om de afaceri puternic, dar discret, care la inceputul anilor '90, a fost "mana dreapta" a generalului Victor Stanculescu. Dupa schimbarile politice din 1996, Dan Dragoi a devenit apropiat Partidului Democrat, aripa Adriean Videanu.

400.000 de euro in conturi, un Jaguar si ceasuri de 15.000 euro
Bogdan are conturi curente si depozite bancare in lei in valoare de 1.1060.000, echivalentul a circa 246.500 de euro, plus un cont curent in suma de 154.000 euro, conform declaratiei de avere postata pe site-ul Ministerului de Finante. Secretarul de stat mai detine, singur sau impreuna cu familia, patru terenuri, din care trei in Bucuresti si unul in Calarasi, cumparate intre 2004-2005. El mai are si un autoturism Jaguar pe care l-a cumparat in 2006. Dragoi are ceasuri scumpe in suma de 15.000 de euro, conform Declaratiei de avere. Oficialul MFP a fost numit in 2010 in mai multe comitete si comisii (AGA, CIFGA, CSI) de conducere a unor importante companii de stat: Tranelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea si AVAS. A ridicat indemnizatii totale in valoare de 647.993 de lei, in 2010, pentru participarea la aceste sedinte in care s-a stabilit strategia respectivelor companii. Una peste alta, asta inseamna ca secretarul de stat a ridicat 150.000 de euro, bani care insa au fost donati incepand cu mai 2010. Asta inseamna ca, practic, in conturile lui Dragoi nu a intrat decat a patra parte din aceasta suma. Adica 37.500 de euro. Din consiliul de administratie de la Hidroelerica si-a dat demisia anul trecut fiindca era in conflict de interese cu functia de membru in Comitetul reprezentantilor la Fondul Proprietatea.

A gestionat imprumutul de 1,5 miliarde de dolari din SUA
In perioada 2004-2006, Bogdan Dragoi a fost actionar si vicepresedinte la Focus Sat, prima televiziune digitala din Romania, el ocupandu-se de vanzarea firmei catre UPC Romania. Dragoi mai detine 40% din actiunile firmei SC Toledo Rom SRL care are ca active un apartament echivalat la 60.000-80.000 de euro, conform Declaratiei de interese, publicata pe site-ul Ministerului de Finante.

Bogdan Dragoi este artizanul iesirii Romaniei pe pietele externe de capital, iar recentul succes pe care l-a inregistrat pe piata americana il recomanda ca un bun Trezorier. De altfel, sub conducerea lui statul nu a avut sincope in efectuarea de plati, desi a trecut prin perioade dificile. El a absolvit Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts, cu distinctia Magna cum Laudae, fiind specializat in Relatii Internationale si Economie.

Dupa terminarea studiilor in strainatate, Bogdan Dragoi a lucrat la Londra si Bucuresti in perioada 2002-2004 pentru grupul Inquam, cel care detinea Telemobil in Romania.

×
Subiecte în articol: ministerul finantelor bogdan drăgoi