x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine sunt câştigătorii reformei regiilor de stat.

Cine sunt câştigătorii reformei regiilor de stat.

15 Mai 2011   •   21:00
Cine sunt câştigătorii reformei regiilor de stat.

Petrom, E.ON, Gaz de France, Enel si CEZ sunt marii castigatori ai cu­ra­te­niei pe care statul o va incepe printre companiile si regiile sale, element cen­tral in noul acord preventiv de 5,4 miliarde de euro semnat de tara noastra si Fondul Monetar In­ter­na­tional (FMI) si Comisia Europeana.

Guvernul a promis FMI ca din 2012 tara noastra sa exporte gaze na­turale, potrivit memorandumului de intelegere convenit cu CE si citat de Mediafax. Executivul va trebui "sa in­tre­prinda toate actiunile necesare pen­tru a se asigura ca fluxul bi­di­rec­tional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.

In momentul actual, pe conducta Arad-Szeged doar se pot importa gaze, insa surse din Transgaz precizau recent pentru Jurnalul National ca tehnic se poate exporta foarte usor, insa se asteapta reglementarea cadrului legal. Actualmente, conducta are o capacitate anuala de 1,75 miliarde de metri cubi, dar in final se va ajunge la 4,4 miliarde de metri cubi. Daca s-ar exporta cei 1,75 miliarde de metri cubi, diferenta de la pretul de productie recunoscut de ANRE, de 165 de dolari pe mia de metri cubi, pana la dublul valorii inseamna ca producatorii autohtoni vor avea in plus in conturi 2,88 miliarde de dolari anual. Pretul productiei din tara noastra este mult mai mic decat gazul din Occident, care e extras din Marea Nordului sau importat de la rusi.

Atat Petrom, cat si Romgaz si-au exprimat deseori dorinta de a exporta productia interna de gaze. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, a propus acum o luna interzicerea exporturilor pana la diversificarea surselor de gaze ale tarii noastre, respectiv constructia gazoductului Nabucco. E.ON si Gaz de France vor beneficia si ele de pe urma acordului, FMI dand au­to­ritatilor indicatii pentru a liberaliza preturile pentru companiile captive. Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barie­relor le­gislative si tehnice referitoare la co­mertul cu electricitate peste granita, precum si stabilirea pana in luna decembrie a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria. In toamna acestui an va intra in functiune centrala Petrom de la Brazi, de 860 MW.

O alta masura de impact asumata de Guvern este promisiunea ca CFR Ca­latori si Metrorex vor majora tari­fe­le in vara peste rata inflatiei. Inflatia este estimata sa fie 8%-8,5% in vara, iar scumpirile sunt necesare deoarece cei doi colosi primesc subventii foarte mari de la buget. Datoriile CFR Infrastructura pentru energia cumparata, dar neplatita au ajuns la 2 miliarde de lei. FMI a mai cerut Fiscului inventarierea tuturor arieratelor pana in iunie, dupa ce nu a fost in stare sa faca asta pana in aprilie. Datoriile celor 18 companii monitorizate de FMI se ridicau la 19,2 miliarde de lei la finele lui martie. FMI a impus Guvernului sa oblige companiile de stat ce au de recuperat facturi pentru serviciile prestate sa demareze masuri pentru plata facturilor si sa ia "masuri legale" contra firmelor rau-platnice. Tarom va renegocia o serie de contracte, CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastuctura vor include standarde de cost pentru noile contracte de achizitii.

Acestea sunt si companiile care vor face concedieri. In total, vor pleca 7.000 de oameni de la societatile feroviare, companiile din sectorul energetic si Posta Romana. De la CFR Marfa vor pleca 3.000 de oameni, 1.500 de la CFR Infrastructura, alti 1.000 de la CFR Calatori, in vreme de la Electrificare CFR vor pleca 250 de oameni, 100 de la Telecomunicatii CFR, in timp ce de la Interventii Feroviare 30. Pe lista au mai fost incluse 600 de posturi de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, 300 de la Termoelectrica, Comple­xul Energetic Turceni (200), plus desfiintarea a cel putin 900 de oficii postale pana la finele lui iulie in cazul Postei Romane.

×
Subiecte în articol: economia