Taranii care au ca sursa de venit comertul cu lapte, branza, peste sau oua vor trebui sa se transforme in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit. Legislatia este inca neclara si oricum va fi supusa modificarii.
Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL SOLUTIE. Ciobanii trebuie sa se asocieze si sa-si faca fabrici de procesare daca vor sa vanda lapte si branza in afara judetului de bastina |
Taranii care au ca sursa de venit comertul cu lapte, branza, peste sau oua vor trebui sa se transforme in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit. Legislatia este inca neclara si oricum va fi supusa modificarii. Traim intr-o Romanie in care singura sursa de venit a mii de tarani este comertul cu lapte, branza, peste sau oua. Merg la zeci sau, in unele cazuri, sute de kilometri distanta de casa pentru a vinde "roadele" orataniilor sau ale apelor in pietele din marile orase. La ei acasa n-ar lua nimic pe ele, ca toata lumea are. Pe acesti nefericiti voia Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) sa-i transforme in zece zile in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit. REGULI CONFUZE. ANSVSA a isterizat toata suflarea oierilor autohtoni printr-un ordin publicat la 8 ianuarie 2007 ce prevedea, printre altele, ca pana la 18 ianuarie acestia trebuia sa se inregistreze ca sa mai poata vinde lapte si branza. Insa doar in localitatea de provenienta sau in cele invecinate. Disperare, congrese, proteste. ANSVSA a dat inapoi si a amanat aplicarea ordinului pana la jumatatea lunii iulie. Pana atunci, atat ciobanii, cat si autoritatile trebuie sa se lamureasca cum se va vinde branza in Romania integrata. Nu de alta, dar Ordinul 301 este destul de "confuz" si nu ofera decat doua solutii: fie te inregistrezi ca vanzator direct si poti vinde doar in localitatea de bastina, fie apelezi la serviciile unei "unitati de vanzare cu amanuntul" (centru de colectare, cantina, restaurant, magazine alimentara sau super/hipermarket) si vor putea trimite branza si in localitatile vecine, fara a depasi insa "granitele" judetului.
Citește pe Antena3.ro
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL NISA. Laptele neconform cu standardele europene poate fi folosit la fabricarea produselor traditionale si a branzeturilor fermentate |
HAOS IN INREGISTRAREA PRODUCATORILOR
|
Mai mult, prin Ordinul 301, ANSVSA voia sa faca in zece zile ce n-a facut in ultimii ani: sa inregistreze toata suflarea
producatorilor si a vanzatorilor de alimente si dulciuri din Romania. De la ciobanii din varful muntelui la restaurante si hipermarketuri, de la depozite la firme de catering, de la mori si patiserii pana la fabricanti de condimente, ceaiuri si chiar de guma de mestecat si bomboane Tic-Tac. Contra cost, evident, dar trebuie sa scoti banul daca vrei sa poti vinde. Asta in conditiile in care toate categoriile de unitati pomenite mai sus au mai platit niste taxe serviciilor
veterinare pentru a primi autorizatiile de functionare.
Uimitor, nu?! Oare cat timp
i-ar fi luat ANSVSA sa proceseze si sa verifice toate cererile de inregistrare pentru toate firmele si mijloacele de transport enumerate? Si cum ar fi reusit proprietarii acestora sa depuna cererile de inregistrare in doar zece zile?
"Ne-au spus ca ei trebuie sa aiba inregistrate in baza lor de date toate magazinele. Ca nu le au. Nu inteleg de ce nu le-au avut pana acum", ne-a declarat Sorin Minea, producator de mezeluri si presedintele Patronatului Romalimenta. El a precizat ca in ordin nu se prevede ce se intampla cu magazinele care au fost inregistrate la directiile sanitar-veterinare inainte de aparitia in Monitorul Oficial a acestui act normativ. "Trebuie reinregistrate? Platita taxa? Avram zice ca nu, dar cum in textul ordinului nu se stipuleaza nimic in acest sens, eu inteleg ca trebuie sa o luam de la capat cu procedura", a adaugat Minea.
|