x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Codul Muncii franeaza ratele

Codul Muncii franeaza ratele

13 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC - BUSINESS
Punerea pe picior de egalitate a contractelor individuale de munca pe perioada determinata cu cele pe perioada nedeterminata o sa ii impiedice pe romani sa isi mai faca rate la banci. Sindicatele nu sunt de acord nici cu modificarile care vor fi aduse Codului Muncii in privinta contractului individual de munca pe perioada determinata. Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS, considera ca, prin aceasta masura, Guvernul va sta pe un butoi cu pulbere.

CRISTIAN PETRU

CONSUM. Romanii vor cumpara mai putin prin credit
Jurnalul National continua sa va prezinte propunerile Ministerului Muncii pentru modificarea Codului Muncii. Daca acum, potrivit articolului 12, contractele individuale de munca pe perioada determinata reprezinta o exceptie, modificarile pun pe picior de egalitate contractul pe perioada nedeterminata cu cel pe perioada determinata. Oficialii Ministerului Muncii vor sa creasca numarul legal de contracte consecutive pe perioada determinata, de la doua la trei. In acest moment, Codul Muncii, la articolul 81, prevede cazurile in care pot fi incheiate contractele de munca pe perioada determinata. Astfel, contractul de acest tip se poate incheia pentru inlocuirea unui angajat, pentru cresterea temporara a activitatii angajatorului, pentru desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier, pentru favorizarea temporara a unor categorii de persoane fara loc de munca, dar si in alte cazuri prevazute expres de legi speciale. In proiectul de modificare, acest articol este abrogat.

EXCEPTIE? Creste si perioada maxima pentru care poate fi incheiat un contract pe perioada determinata de la 18 la 24 de luni. "Filosofia de modificare a Codului Muncii este una foarte periculoasa. Se introduce contractul pe perioada determinata ca institutie la fel de valabila ca si cel pe perioada nedeterminata. Ma gandesc la ce se va intampla cu cei care semneaza un astfel de contract dupa ce acesta ia sfarsit. Nu vor mai contribui la fondurile de asigurari sociale, la cel de sanatate. Nu se va mai putea schita un buget cumsecade. O problema care va aparea daca va creste numarul contractelor de acest tip va fi ca persoanele in cauza nu vor avea nici un fel de credibilitate in fata unei banci. Nu vor putea nici macar sa isi cumpere un frigider in rate", sustine vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca. Liderul sindical mai spune ca in 2002, actualul Cod al Muncii a fost expertizat de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), iar in raportul institutiei se spunea ca un contract pe perioada determinata trebuie sa constituie o exceptie. In aceste zile, la Budapesta, Ovidiu Jurca se intalneste cu liderul OIM pentru a discuta despre propunerile Ministerului Muncii pentru modificarea Codului Muncii.

PERICOL. Articolul 84 prevede ca, la expirarea unui contract de munca pe perioada determinata, pe locul de munca respectiv va fi angajat un salariat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. La articolul 2 sunt reglementate exceptiile de la aceasta prevedere. Modificarile propun abrogarea acestui articol. "Justificarea pentru modificarile Codului Muncii este flexibilizarea pietei muncii. Daca se vrea flexibilizarea pietei muncii, se pot evoca alte tipuri de institutii de munca: agentul de munca temporara, contractele cu timp partial, cu munca la domiciliu sau la distanta. Prin aceste modificari insa va aparea arbitrariul angajatorului. Si nu stiu ce guvern si-ar dori sa stea pe un butoi cu pulbere", mai spune Ovidiu Jurca.

×