x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coface reduce prognoza de creştere economică la 2%

Coface reduce prognoza de creştere economică la 2%

de Daniela Ivan    |    22 Noi 2011   •   10:06
Coface reduce prognoza de creştere economică la 2%

Analistii Coface spun ca isi mentin estimarile privind cresterea economica pentru anul curent la 1,5% , dar ca revizuiesc in minus estimarea pentru anul 2012 (intial de 3%) la 2%. In plus, daca va incepe o noua recesiune in zona UE, cresterea poate ajunge si la 1%.

Tinta deficitului bugetar de 3% pentru anul 2012, asumata de guvern fata de FMI, este improbabil sa fie atinsa, in conditiile in care a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5%-4%. In conditiile unei cresteri economice de 2% pentru 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul urmator poate varia intre 4.5%-5% din PIB. In contextul unei realitati prezente incerte, privind cresterea veniturilor fiscale (lipsa unui program fiscal coerent si predictibil, evaziunea fiscala si gradul redus de atragere a fondurilor europene), singura alternativa pentru atingerea deficitului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentata de noi masuri de austeritate, putin probabil sa fie implementate in conditiile unui nou an electoral.

"Sub auspiciile prezente, in lipsa unei strategii ferme privind cresterea veniturilor fiscale si in conditiile revizuirii cresterii economice pentru 2012, estimam un deficit fiscal de 4.5%-5% pentru 2012, cu rezerva ca aceste estimari pot fi contrazise doar de o crestere a absorbtiei fondurilor europene", se arata in cstudiul Coface.

Romania a avut una dintre cele mai mari rate de reducere a deficitului de cont curent din zona euro, de la 13,4% din PIB in 2007, la 4,4% din PIB estimat pentru 2011, deci o diminuare a dependentei de capitalurile straine. In ciuda acestui fapt, Romania inregistreaza un deficit de cont curent inca ridicat, comparativ cu noile state membre UE, in medie de -1% la sfarsitul primului trimestru 2011, iar tari precum Lituania, Letonia, Estonia inregistreaza excedente ale contului curent.

In conditiile in care rata de economisire interna ramane la niveluri scazute, este probabil ca aceste deficite sa persiste in perioada imediat urmatoare. Factorii de ingrijorare din aceasta perspectiva, sunt investitiile straine directe (1.127 miliarde de euro in primele 8 luni, in scadere cu -52% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu -63% fata de primele 8 luni din 2009 si -83% fata de 2008) si reducerea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin FDI (de la un maxim de 93% in septembrie 2009 la 24.10% in septembrie 2011).

Deficitul comercial a fost de -3.42 miliarde euro in primele 8 luni, in scadere cu -11.62% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu -16.23% fata de 2009, respectiv -72.59% fata de 2008. Tendinta de reducere a ponderii deficitului comercial in PIB s-a temperat in 2010, dar a continuat pe masura cresterii exporturilor, intr-un ritm vizibil accelerat cresterii importurilor (20% comparativ cu 15,2%), la aceasta tendinta contribuind si deprecierea monedei locale.

Balanta externa nu va inregistra imbunatatiri semnificative in urmatorii 2 ani, deoarece reformele structurale necesare pentru consolidarea capacitatii de export si a competitivitatii au fost pana acum insuficiente. Se resimte nevoia de crestere a gradului de diversificare a destinatiilor exporturilor extra UE (in 2010, 77% din exporturile Romaniei au fost directionate catre zona UE), zona cu asteptari de cresterea economica in perioada urmatoare.

×