x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Colaborare - Proiectele energetice intră in linie dreaptă

Colaborare - Proiectele energetice intră in linie dreaptă

25 Sep 2007   •   00:00
Colaborare - Proiectele energetice intră in linie dreaptă

Vizita preşedintelui azer, Ilhan Aliyev, in Romănia este un semn pozitiv că proiectele Nabucco şi Constanţa-Trieste sunt tot mai aproape de realitate.

Vizita preşedintelui azer, Ilhan Aliyev, in Romănia este un semn pozitiv că proiectele Nabucco şi Constanţa-Trieste sunt tot mai aproape de realitate.

Romănia se va orienta mai mult către Azerbaidjan pentru a asigura independenţa energetică a Uniunii Europene. Cu ocazia vizitei in Romănia a preşedintelui azer, Ilhan Aliyev, din perioada 24-25 septembrie, se discută viitorul proiectelor Nabucco şi Constanţa-Trieste, care trebuie să transporte spre UE o parte din rezerva de trei-cinci miliarde de tone de petrol şi cinci trilioane metri cubi de gaze naturale.

Pentru finalizarea lor, consorţiile care le conduc trebuie să colaboreze cu SOCAR, compania azeră de stat in domeniul gazelor naturale şi al petrolului. Aceasta este interesată să lucreze cu Oil Terminal la construirea de terminale petroliere la Constanţa. Incă din luna iulie, Rovnac Abdullayev, preşedintele SOCAR a vizitat Romănia, unde i-a fost prezentată infrastructura Oil Terminal.

AVANTAJE. In privinţa Nabucco, conducta va aproviziona Uniunea Europeană cu gaze naturale, ocolind Gazprom. Aceasta va transporta gazele naturale extrase din uriaşul zăcămănt Şahdeniz din Azerbaidjan, prin Romănia spre depozitul de gaze naturale de la Baumgarten, din Austria.Azerbaidjanul are tot interesul ca UE să cumpere hidrocarburi din această ţară şi nu din Rusia, deoarece işi va asigura o piaţă de desfacere pentru produsele sale, şi cu căt va vinde mai mult, cu atăt va căştiga mai mult. In acelaşi timp, UE va avea independenţă energetică faţă de Gazprom, precum şi securitatea aprovizionării.

Oleoduct. Cele două conducte nu sunt primele care transportă petrolul caspic, in 2006 intrănd in funcţiune oleoductul Baku-Ceyhan. Acesta pompează anual 1 milion de barili de ţiţei din Azerbaidjan către Turcia. Se estimează ca in 2010, produsul intern brut al Azerbaidjanului să ajungă la 52 miliarde de euro, dublu faţă de situaţia actuală, ca urmare a hidrocarburilor livrate.

SOCAR are filială in Romănia

Un semnal pozitiv l-a reprezentat deschiderea reprezentanţei SOCAR din Romănia, care joacă un rol deosebit in dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale. "Infiinţarea reprezentanţei tocmai in Romănia nu este intămplătoare şi se bazează pe nivelul actual al relaţiilor de prietenie", se arată intr-un comunicat al Ambasadei Azerbaidjanului in Romănia. SOCAR este a 68-a companie de pe glob. In momentul de faţă in Azerbaidjan există 57 zăcăminte de petrol dintre care 18 sunt situate pe sectorul azer al Mării Caspice şi restul de pe uscat.

×
Subiecte în articol: economic romania