x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comertul ia spuza preluarilor pe RASDAQ

Comertul ia spuza preluarilor pe RASDAQ

12 Iun 2004   •   00:00

In primele cinci luni ale anului, la Bursa Electronica RASDAQ (BER) s-au desfasurat oferte publice de preluare in valoare de 1.324,8 miliarde de lei.

ADRIAN N. IONESCU

Astfel, actionarii majoritari ai celor 95 de firme vizate au tintit obtinerea controlului 100%. Cu detineri de peste 90% din actiuni, un actionar majoritar poate si trebuie sa ceara scoaterea companiei de pe piata organizata de capital (bursele BER si BVB). Este de cele mai multe ori foarte interesat s-o faca, pentru ca nu mai trebuie sa indeplineasca rigorile de transparenta sau de protectie a actionarilor minoritari, rigori pe care le considera o piedica in calea intereselor afacerii.

Vorbesc cifrele

Preluarile societatilor care se ocupa de comert au mobilizat 876,8 miliarde de lei din conturile actionarilor lor majoritari, adica 66% din valoarea totala a ofertelor. In acest caz, printre ofertanti se numara si trei nume sonore: Ana Group, European Drinks si Lafarge.

In celelalte cazuri, regasim putine companii importante. Valoarea ofertelor lor nu depaseste 90 de miliarde de lei, adica 6,8% din total. Sa fie acesta un semn ca din cele 2.099 de societati tranzactionabile la RASDAQ nici una nu ar mai fi suficient de valoroasa de preluat, iar preluarea sa aiba sanse de succes prin intermediul unei oferte publice?

Vorbesc meseriasii

Brokerii spun ca 30 - 50 de emitenti de actiuni listati la Rasdaq merita toata atentia, dar nu pot face obiectul unor oferte de preluare.

Numai 50? "Da, pentru ca mai tot ce a fost de preluat si inchis s-a inchis anul trecut", raspunde Rares Nilas, director la BT Securities, una dintre societatile care au intermediat cele mai multe oferte. "Inchiderea" este doar termenul de specialitate echivalent cu scoaterea de pe piata organizata de capital.

"Marile inchideri din industria berii sau cea a cimentului s-au produs tot anul trecut. Si atunci ca si acum, principalii actori au fost cei ce au achizitionat mari pachete de la APAPS si, conform contractelor cu acesta, si-au majorat si mai mult detinerile de actiuni", continua Rares Nilas. Legea spune ca daca pachetul depaseste 90% din totalul actiunilor emise, actionarul majoritar trebuie sa faca oferta de preluare in vederea inchiderii.

Interesele "celor mari"

Unele societati ofertante fac parte din grupuri mari si foarte mari, cum sunt Lafarge, European Drinks, Topway, Unita Turism sau Boromir Ind. SIF Banat Crisana si SIF Oltenia sau Broadhurst Investment Ltd fac parte din categria investitorilor de portofoliu.

Fondul de investitii Broadhurst, de pilda, a cumparat in anii anteriori, prin societatile sale (Metex Galati, Winmarkt Bucuresti) mari supermagazine din capitalele de judet. Winmarkt este vehiculul de administrare a Broadhurst si detine acum aproape complet Metex Galati, care a cumparat Comixt Moinesti. Mici retusuri.

Mai pot fi intalnite si alte nume celebre, dar cu sonoritate diferita: Florin Calinescu Media Company SRL (care a cumparat Pro Optica SA) sau Tender SA, posesoare a societatii Industria Lanii Timisoara. In ambele cazuri, ca si in numeroase altele, oferta constituie doar formalitatea prin care societatile au putut fi retrase de pe piata de capital. Am regasit si numele lui Liviu Luca, cumparator al Constar SA Arad, care fabrica elemente de beton.

Broadhurst si-a intarit pozitia si in panificatie, adaugand Grupului Vel Pitar societatea Panificatie Postavarul SA Brasov, unde are 76% din actiuni.
×
Subiecte în articol: economic