x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană critică interdicția României de exportare a produselor agricole

Comisia Europeană critică interdicția României de exportare a produselor agricole

13 Apr 2020   •   13:15
Comisia Europeană critică interdicția României de exportare a produselor agricole

Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole și precizează că va analiza impactul pe care această interdicţie îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieţei unice, transmite Bloomberg.

Autorităţile de la Bucureşti au interzis, săptămâna trecută, vânzarea de produse agricole, inclusiv grâu, porumb şi zahăr, în afara UE. Guvernul român intenţionează să permită în continuare vânzarea produselor în UE, însă cumpărătorii trebuie să dovedească faptul că nu sunt destinate pentru a fi exportate.

Executivul comunitar spune că nu există motive de piaţă pentru a limita schimburile comerciale în interiorul sau în afara pieţei unice. Restricţiile, care plasează o povară excesivă asupra exportatorilor de produse agricole, vor afecta securitatea alimentară.

"Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

România este unul dintre cei mai importanţi exportatori comunitari de grâu, porumb şi orz, deservind pieţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

CE poartă discuţii cu autorităţile române şi evaluează impactul interdicţiei. Menţinerea unui lanţ funcţional de aprovizionare cu alimente este o prioritate în contextul pandemiei de coronavirus.

"Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor. Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii", a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, prezentând conţinutul Ordonanţei Militare nr. 8.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că produsele agroalimentare procesate ar putea fi permise la export printr-o nouă ordonanță emisă în această săptămână. 
 

×