x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pentru agricultori. Comisia Europeană va prelungi restricțiile de import la cerealele ucrainene în cele 5 state vecine

Vești bune pentru agricultori. Comisia Europeană va prelungi restricțiile de import la cerealele ucrainene în cele 5 state vecine

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   10:15
Vești bune pentru agricultori. Comisia Europeană va prelungi restricțiile de import la cerealele ucrainene în cele 5 state vecine
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană va prelungi restricțiile de import la cerealele din Ucraina de către statele vecine până la 15 septembrie 2023, potrivit Ministerului Agriculturii de la Varșovia, scrie Reuters.

"Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a 4 produse în cele 5 ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie. Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine", a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe Twitter.

Acestea au fost impuse în perioada 2 mai - 5 iunie 2023, la cererea statelor est-europene, respectiv Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, care au acuzat că produsele din Ucraina duc la falimentul agricultorilor autohtoni. 

Restricțiile vizează importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina.

În acest interval, produsele agricole ucrainene vor putea fi însă vândute în celelalte state UE. 

UE a suspendat taxele vamale pentru produsele din Uraina pentru a ajuta economia acestei țări, afectată de războiul cu Rusia. Însă cele 5 țări vecine s-au văzut invadate de cereale. 

Volodimir Zelenski a făcut apel, săptămâna trecută, pentru eliminarea necondiționată a restricțiilor de import pentru cerealelel ucrainene, la întâlnirea cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

×