x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană vrea alinierea preţului la gaze

Comisia Europeană vrea alinierea preţului la gaze

de Daniela Ivan    |    16 Ian 2008   •   00:00

Comisia Europeană nu este de acord cu faptul că România tărăgănează alinierea preţului la gaze la nivelul din Uniunea Europeană.

ANGAJAMENT


Comisia Europeană nu este de acord cu faptul că România tărăgănează alinierea preţului la gaze la nivelul din Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat pentru NewsIn că România trebuie să-şi respecte angajamentul pe care şi l-a luat în cursul negocierilor de aderare cu privire la alinierea preţului la gazele naturale din producţia internă cu cel de pe piaţa europeană. Informaţia survine după declaraţia de luni a ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian care a afirmat că “creşterea preţurilor în 2008 va fi de mică şi nu va avea impact major asupra inflaţiei”. “Majorarea preţurilor la gaze nu va fi spectaculoasă, iar impactul asupra creşterii preţurilor nu va fi unul major”, a declarat Vosganian. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis că preţurile la gaze ar fi trebuit să urce la începutul lui 2008, însă o decizie în acest sens nu a fost încă adoptată. Însă, ministrul Vosganian a afirmat public că tratatul de aderare nu presupune un termen, noi ne-am asumat un termen, dar că procesul este încetinit din cauza preţului la nivel mondial.

AVANTAJ. Ministrul Vosganian spune că România mizează pe producţia internă de gaze şi că nu poate să nu se folosească de acest atuu pentru a-şi proteja populaţia. “Noi avem datoria dacă avem gaz în România să dăm populaţiei un anunit avantaj şi să nu vindem gaz în România ca şi când el ar fi produs la Marea Caspică”, a declarat Varujan Vosganian. Ţara noastră importă 38,31% din gazele naturale, restul fiind din producţie proprie. Preţul pentru gazul autohton este 180 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazul din import costă 370 de dolari mia de metri cubi. Însă, pentru Comisia Europeană, argumentul că România este o ţară producătoare şi, deci, ar fi normal să practice un preţ mai mic pentru consumatorii proprii nu mai poate fi luat în considerare, deoarece Bucureştiul s-a angajat în timpul negocierilor de aderare să alinieze preţul la cel european, a explicat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas.

OPINIE. “Ce spunem noi e că România s-a angajat, atunci când a decis să adere la piaţa internă comunitară, să alinieze preţurile la gaz cu cele de pe piaţa UE şi aceasta nu s-a întâmplat. În timpul negocierilor de aderare, România a venit cu un plan care prevedea convergenţa dintre preţul intern cu cel din import. România trebuie să-şi modifice legislaţia, astfel încât să fie compatibilă cu principiile Tratatului. Într-un fel, acest preţ redus ar putea fi considerat ca ajutor de stat”, a avertizat Tarradellas. “Problema care apare acum e că dacă un producător de gaz vrea să concureze pe piaţa românească cu gaz din import, el nu poate face acest lucru, deoarece preţurile din România sunt mai mici decât cele de pe piaţă, pentru că guvernul român doreşte să-l menţină la un nivel scăzut pentru populaţie. Altminteri, gazul românesc s-ar vinde poate în Germania la un preţ triplu, nu?”, a explicat Taradellas.
 

×
Subiecte în articol: economic romania