Parlamentul European incriminează printr-o declarație veche deja de mai bine de 10 ani abuzul de putere dominantă pe care l-ar practica supermagazinele în relația cu furnizorii, producătorii și consumatorii. Președintele Asociației companiilor de distribuție de bunuri din România, Ovidiu Gheorghe, explică acest abuz astfel:
"Înseamnă, atunci când ești foarte mare, un supermagazin, că îți permiți să pui condiții restrictive de acces la raft producătorilor, furnizorilor, care, în România, se traduce prin vestitele taxe de listare, taxa de raft, taxa de listare, taxa de înmagazinare, taxa de publicitate."
Ce își propune asociația pe care o reprezintă să facă pentru a preveni aceste derapaje?
Prin acest Proiect se propune autorităților publice naționale acceptarea unor măsuri legislative care să conducă la recâștigarea independenței economice a României raportat la producția și comerțul cu produse agroalimentare românești în contextul:
- Expansiunii necontrolate a marilor rețele de super magazine,
- Închiderii micilor magazine de proximitate și a celor specializate,
- Dependenței producătorilor români de produse alimentare de marile rețele comerciale,
- Lipsei accesului la fonduri europene pentru distribuția tradițională de bunuri,
- Lipsei forței de muncă în sectoarele producției și comerțului de bunuri agroalimentare,
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
Competența face diferența! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European.