x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consolidari pe banii Bancii Mondiale

Consolidari pe banii Bancii Mondiale

05 Mar 2004   •   00:00

Premiera. Autoritatile romane sunt pe punctul de a semna cu Banca Mondiala un imprumut destinat consolidarii a 84 de cladiri publice. Printre ele se afla spitale, universitati si utilitati de importanta vitala.

In Romania exista mii de cladiri care se vor prabusi in cazul unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter, insa nu sunt bani pentru ca acestea sa fie consolidate. De aceea, proiectul de program pe care reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) il negociaza cu Banca Mondiala este cu adevarat o premiera. Imprumutul in valoare de 55 milioane de dolari este destinat numai pentru consolidarea celor 84 de cladiri publice, considerate importante pentru comunitate.

Cum s-au ales

"Am pornit de la 300 de imobile, din care le-am selectat pe cele 84, situate in 15 judete unde cutremurul din Vrancea isi produce efecte", spune Stela Petrescu, responsabilul unitatii de implementare. S-a urmarit ca expertiza tehnica sa arate ca structura este avariata si ca functiunea cladirii sa fie vitala pentru societate. Astfel au rezultat cinci grupe de eligibilitate: constructiile pentru interventii in caz de urgenta si dezastru (30 de astfel de imobile), spitale de urgenta (22), universitati (12), utilitati de importanta vitala (14) si cladiri importante (6). Aceasta este lista de propuneri pe care reprezentantii MTCT o vor prezenta Bancii Mondiale.

Ce se reabiliteaza

  • Spitalul "Grigore Alexandrescu"
  • ASE din Bucuresti
  • Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
  • Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti © Spitalul Foisor
  • Facultatea de Pompieri a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza"
  • Sediul central al arhivelor nationale
  • Spitalul clinic de chirurgie plastica din Bucuresti © Serviciul de ambulanta din Bucuresti
    ( DANIELA IVAN )
×
Subiecte în articol: economic