x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știm despre contestația la executare silită

Ce trebuie să știm despre contestația la executare silită

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   16:13
Ce trebuie să știm despre contestația la executare silită

În ultimii ani, mii de români cu credite la bănci s-au trezit cu conturile blocate deoarece nu și-au mai putut achita datoriile, mai cu seamă din cauza dobânzilor ridicate. Astfel că avocatul Adrian Cuculis explică de ce contestația la executarea silită este soluția cea mai bună pentru a reuși să ne deblocăm banii.

Daca formulati o contestație la executare silita, puțeti avea certitudinea că un judecator, imparțial si care nu are nicio legatura cu dosarul de executare silita, va analiza daca executorul la cererea recuperatorilor de creante, a bancilor sau a altor creditori de tip IFN, acționeaza legal sau nu.

Circa 70% dintre executarile silite sunt ilegale pe acest segment iar 100% dintre ele au cel putin un element ce poate duce la anularea executarii silite, spune avocatul.

"Singura varianta pe care o aveti in cazul in care va treziti cu o executare silita pe cap, este sa formulati ceea ce legea numeste contestație la executarea silita si este singura arma impotriva popririi pe conturile bancare si a faptului ca un executor, de foarte multe ori ILEGAL, va lasa fara niciun ban, desi nu ar fi trebuit sa fi platit nimic.

Cum s-ar simti ei in locul dumneavoastră ca dupa ani de zile sa apara cineva sa zica, da-mi banii, practic o talharie bancara pe care o fac cu dvs. pentru credite prescrise sau contracte pline de clauze abuzive.

Asa cum va invatam de 13 ani de zile cum sa scapați de prigoana bancilor si cum zeci de mii de clienti au scapat definitiv de plata unor sume de bani impuse in mod ilegal, asa puteti si dvs. ca pe baza notiunilor si a celei mai mari practici din Romania in executare silita si anularea de executari silite, sa beneficiati de suportul nostru pentru a va face dreptate", explică Adrian Cuculis.

Modificări în 2023 privind formularea contestațiilor la executarea silită

Legea 336/2022 vizeaza un aspect extrem de important al modului in care vor fi formulate contestațiile la executare silita astfel încât, dacă executorul greșește, din necunoastere sau rea credinta, se ajunge la anularea întregii executări silite și, speculând aceste greșeli, scăpați de executare. 

Art. 651CPP a fost modificat integral. Ca sa intelegeti importanta, instanta de executare silita este instanta unde veti depune contestatia la executarea silita si de asemenea este instanta unde executorul judecatoresc urmeaza sa ceara incuviintarea executarii silite.

Prin urmare, daca executorul greseste instanta unde cere executarea silita, pot fi anulate actele. 

De asemenea, instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în ţară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în ţară, judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor.

Daca v-ati mutat din tara, devine competent sediul creditorului iar daca ambii sunt in afara tarii, devine competent sediul executorului.

Executarea silita este astfel o procedura extrem de intruziva in sfera patrimoniala a debitorului dar si a familiei sale. De asemenea, trebuie sa știti ca atunci cand primiți acte de executare, singurul apanaj pe care il aveți din punct de vedere legal, este sa formulati o contestație la executare.

 

 

 

×