x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contestatii - Testele au fost concepute ambiguu si au dus la greseli

Contestatii - Testele au fost concepute ambiguu si au dus la greseli

de Daniela Ivan    |    04 Dec 2006   •   00:00
Contestatii - Testele au fost concepute ambiguu si au dus la greseli

Participantii la examenul de consultant fiscal acuza Ministerul de finante. Ministerul de Finante a calcat in picioare orgoliul economistilor romani prin modul neprofesionist in care a organizat examenul de consultant fiscal. Acesta s-a terminat cu un esec rasunator, din cei peste 8.700 de candidati au reusit sa treaca numai 25.

Participantii la examenul de consultant fiscal acuza Ministerul de finante. Ministerul de Finante a calcat in picioare orgoliul economistilor romani prin modul neprofesionist in care a organizat examenul de consultant fiscal. Acesta s-a terminat cu un esec rasunator, din cei peste 8.700 de candidati au reusit sa treaca numai 25.

Majoritatea participantilor sunt revoltati si spun ca examenul a fost o adevarata bataie de joc, intrebarile grila au fost neprofesionist formulate, iar conditiile de organizare - sub orice critica. Revolta mare este ca acest esec a fost incasat de economisti cu experienta, oameni care lucreaza de minimum cinci ani in profesie. Conform legii, Ministerul de Finante a facut in prealabil o triere a dosarelor candidatilor inscrisi dupa patru criterii eliminatorii: licentiat al unei facultati cu profil economic, experienta de minimum cinci ani in functii economice, fara antecedente penale si sa aiba capacitate deplina de exercitiu (adica sa nu fie bolnavi psihic).

Grila neprofesionista. Examenul propriu-zis a constat in completarea unui test grila cu 40 de intrebari a cate 2,5 puncte fiecare, in total se puteau obtine maximum 100 de puncte. Pentru promovarea examenului era obligatoriu obtinerea a minimum 80 de puncte, adica era necesar ca un candidat sa raspunda corect la 32 de intrebari. Pana aici, toate bune si frumoase, numai ca fiecare intrebare avea sase variante de raspuns, din care doar una era acceptata ca fiind corecta. "Organizatorii nu au experienta didactica si intrebarile au fost nu prea fericit formulate, astfel incat duceau la raspunsuri gresite. Mai mult, chiar existau mai multe raspunsuri care erau corecte, desi se stia ca doar unul dintre cele sase raspunsuri era considerat bun", a declarat Radu Bufan, profesor universitar si participant la examen. El a adaugat ca o alta greseala a fost si structura subiectelor, care a inglobat in proportie de peste 60%-70% subiecte din legislatia vamala. "Trebuia sa fii vames ca sa iei", spune Bufan, participant la examen.

Jaf la drumul mare. "Nimeni nu a fost pregatit pentru astfel de subiecte absurde. Au fost facute intentionat in acest fel, pentru ca sansele noastre sa fie minime si astfel sa mai platim inca 300 RON in februarie si inca 3 in iunie. Le trebuie bani si nu specialisti", comenteaza un participant pe site-ul www. conta.ro. Un calcul simplu arata ca Ministerul de Finante a adunat circa 1.580.000 RON din organizarea acestui concurs, dar din acesti bani nu a pus la dispozitia concurentilor nici macar un pahar cu apa. "Nu stiu ce sa fac, credeti-ma ca nu este vorba de bani, de mandria mea personala, ci de FRUSTRARE....", ne scrie o cititoare, participanta la examen.
Opinie
"Organizatorii nu au experienta didactica si intrebarile nu prea au fost fericit formulate, astfel incat duceau la raspunsuri gresite"
  • Radu Bufan, participant la examen
  • Asigurari - A inceput batalia pentru RCA

    A sosit timpul reinnoirii politei RCA. De la 1 ianuarie 2007 raspunderea civila auto (RCA) se uneste cu asigurarea tip Cartea Verde, polita necesara pentru iesirea din tara cu masina. Pentru cele doua polite, soferul plateste chiar daca nu iese cu masina din tara. Conform datelor statistice, circa 90% din numarul proprietarilor de autoturisme nu ies cu masina din tara. "Vor exista societati de asigurare care vor vrea sa incaseze separat taxa pentru RCA si Cartea Verde, insa soferii trebuie sa stie ca cele doua se cumpara impreuna, la un pret putin mai mare decat cel practicat pana in prezent", a explicat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania.

    BANI. Liberalizarea pietei asigurarilor din 2007 va duce la o majorare a tarifelor, insa, conform legii, cresterea va fi stabilita de fiecare asigurator in parte. Anul urmator, tarifele pentru RCA vor fi mai mari fata de cele practicate anul acesta cu circa 43% in cazul persoanelor fizice, iar persoanele juridice vor plati cu peste 65% mai mult, conform unui studiu recent. "Va creste taxa RCA, dar va trebui sa primesti gratuit Cartea Verde", a spus Ion Lixandru.

    Pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica intre 1.200 si 1.400 de centimetri cubi, RCA variaza intre 192 si 320 de lei, daca posesorul este o persoana fizica. Persoanele juridice platesc pentru un autovehicul cu capacitate de 1,9 litri intre 396 de lei si 780 de lei. Potrivit reprezentantilor CSA, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, primele de asigurare vor creste de circa 10 ori. (Elena Stan)
    INFO

    Contract privatizare SIDEX. Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, a cerut directorului general al Sidex, Lakshmi Mittal, sa-si dea acordul cu privire la desecretizarea dosarului de privatizare a companiei. Gestul demnitarului a survenit dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) i-a comunicat secretarului de stat in MAI ca nu poate face public dosarul privatizarii SIDEX decat cu acceptul cumparatorului, compania Arcelor Mittal.

    Cotatie euro. Preturile futures inregistrate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu pentru sfarsitul lui 2006 au scazut la sfarsitul acestei saptamani pana la 3,4500-3,4700 de lei, de la 3,4850-3,4940 de lei, cat erau la inceputul saptamanii. Pentru jumatatea anului viitor, euro a scazut de la 3,5302 la 3,5050 lei, dupa ce tranzactiile au fost realizate la 3,55 lei/euro timp de peste doua luni, se arata in comunicatul bursei la termen din Sibiu.

    BURSE ONLINE VIENA. Investitorii internationali de la Bursa din Viena vor avea acces la datele tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui acord semnat de cele doua institutii. Cele doua burse au dezvoltat impreuna si un indice bursier, avand in portofoliu cele mai importante companii cotate la BVB. Acordul prevede marketingul si distributia indicilor bucuresteni ca si consultanta pentru realizarea pietei futures la Bucuresti. (A.N. Ionescu)

    Petarde si pocnitori. In Romania este interzisa vanzarea si folosirea petardelor, a pocnitorilor sia artificiilor cu mai mult de trei grame de explozibil, conform legii. Cei care vor vinde sau vor detine altfel de expozibil vor face inchisoare intre trei luni si un an. Focurile de artificii nu vor mai fi aprobate decat societatilor comerciale care fac dovada ca lucreaza cu firme specializate. Anul acesta au fost importate 1.200 de tone de materiale pirotehnice.
    ×
    Subiecte în articol: economic