Oferta României pentru piaţa turcă este generoasă şi corespunde necesităţilor acesteia, a precizat ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, în cadrul discuţiilor referitoare la dezvoltarea raporturilor economice şi comerciale purtate cu ministrul turc al Dezvoltării, Lütfi Elvan.
Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, remis joi AGERPRES, viceprim-ministrul Costin Borc şi ministrul Lütfi Elvan au făcut ieri o radiografie a relaţiilor economice bilaterale. Ministrul Elvan a prezentat situaţia economică, asigurând asupra stabilităţii mediului de afaceri din ţara sa, România rămânând un partener strategic pentru Turcia.
Costin Borc a apreciat, cu acest prilej, importanţa relaţiilor româno-turce, rolul Turciei în comerţul exterior al României, ca prim partener extracomunitar şi a subliniat necesitatea diversificării exportului românesc, precum şi a intensificării investiţiilor reciproce, indicatori relevanţi în consolidarea parteneriatului economic, precizând că oferta României pentru piaţa turcă este generoasă şi corespunde necesităţilor acesteia.
Cei doi oficiali au convenit ca discuţiile pe fiecare palier al colaborării economice bilaterale să fie reluate, în toamna acestui an, la Ankara, în cadrul sesiunii Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică româno-turcă, preşedinţia română fiind asigurată de viceprim-ministrul Costin Borc.
În 2015, Turcia a continuat să fie principalul partener comercial extracomunitar al României şi al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale, respectiv a şasea piaţă de export şi al 9-lea furnizor la import.
La data de 31 mai 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 1,81 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%, faţă de situaţia primelor 5 luni ale anului 2015. Exportul a însumat 766 milioane de euro, în scădere cu 20,9%, iar importul a fost 1,04 miliarde de euro, cu 22,2% mai mare decât în primele 5 luni ale anului 2015. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Turciei cu 279,9 milioane de euro. La 30 aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,3 milioane de dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA).
După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 in clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 - aprilie 2016, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă, după numărul de societăţi înregistrate în România.
Sursa: AGERPRES