x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRAHUL ECONOMIC - AIG scapă de faliment iar criza abia începe

CRAHUL ECONOMIC - AIG scapă de faliment iar criza abia începe

de Vali Blanaru    |    18 Sep 2008   •   00:00

Pieţele internaţionale au răsuflat uşurate: Rezerva Federală americană (Fed) a intervenit şi a salvat AIG de la faliment.

Fed a decis să împrumute American International Group (AIG) cu pînă la 85 de miliarde de dolari pentru doi ani, în schimbul preluării unei participaţii de 79,9% la asigurător. "În circumstanţele actuale, o eventuală prăbuşire a AIG ar putea intensifica fragilitatea pieţei financiare şi ar conduce la majorarea semnificativă a costurilor creditării, precum şi la înrăutăţirea bunăstării gospodăriilor şi a performanţelor economice", spune Fed.

Speranţe slabe

Informaţiile iniţiale privind ajutorul acordat AIG a ajutat la revenirea pe creştere a burselor din SUA, la avansul pieţelor de capital japoneze şi la aprecierea dolarului. Bursele din SUA au înregistrat, luni, cel mai mare declin zilnic de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, în contextul speculaţiilor privind situaţia AIG, intensificate după ce Lehman
Brothers a cerut protecţie sub legea falimentului. Barclays a anunţat deja că va prelua unele active deţinute de Lehman Brothers în SUA, pentru suma de 1,75 miliarde dolari.

FMI a avertizat că etapa cea mai gravă a crizei financiare ar putea avea loc de acum înainte. "Este o criză financiară foarte serioasă. Trebuie să anticipăm faptul că şi alte instituţii financiare se vor confrunta cu probleme în săptămînile sau în lunile viitoare", a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Morgan Stanley a anunţat deja că analizează posibilitatea unei fuziuni, în urma capitalizării bursiere cu aproape 50% de la începutul anului. Astfel, achiziţia Merill Lynch de către Bank of America pare a fi doar prima dintr-un şir anunţat de tranzacţii care va schimba faţa finanţelor mondiale.

×
Subiecte în articol: economic