x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Credite la case - Dobanzi la promotie

Credite la case - Dobanzi la promotie

de Adrian Mihai    |    24 Mar 2006   •   00:00
Credite la case - Dobanzi la promotie

La creditele imobiliare, dobanzile mici sunt promotionale. Fie fac parte dintr-o campanie desfasurata pe o perioada limitata, fie se aplica doar pentru primii ani ai creditului.

Consecventa cu care Banca Nationala a Romaniei a luat masuri menite sa limiteze creditarea stimuleaza marketingul bancilor. Prin reglementarile emise, BNR a micsorat piata bancilor. Acestea au fost obligate sa-si imbunatateasca ofertele pentru a se bate pe un numar mai mic de clienti. Intrarea unor nume noi pe piata si dezvoltarea celor mai vechi au intensificat competitia.

RAZBOIUL DOBANZII. Cel mai usor, clientul este atras prin dobanda, care reprezinta, de altfel, costul principal al unui credit. Razboiul dobanzii s-a incheiat cu un armistitiu la nivelul de 7% pentru creditele in euro. Bancpost ofera credite cu 6,9%, iar ABN Amro are o dobanda de 6,95%. Raiffeisen Bank a inaugurat primul centru de credite imobiliare din Romania, denumit "Casa Ta". Dobanda pentru creditele in euro si dolari cu acelasi nume este de 9%. Promotional, in aceasta unitate dobanda este de 7,5% pe an pentru creditele in euro, pentru clientii care vor solicita un credit ipotecar pana la 31 mai. Tot la acest nivel s-a oprit si Banca Comerciala Romana, care are o promotie pana la sfarsitul lunii martie. Dobanda de 7%/an este valabila pentru creditele "Camin Super BCR" acordate in euro si este fixa, pe o perioada de un an. In plus, ca sa faca mai atractive creditele, banca a pus la bataie si premii de 60.000 de lei noi.

FRANCI ELVETIENI. OTP Bank a aruncat in joc un credit in franci elvetieni. Dobanda de 6,5% este foarte atractiva, dar mai trebuie tinut cont de faptul ca banii trebuie schimbati in lei sau euro, asta daca nu cumva il convingeti pe cel de la care cumparati casa sa primeasca franci elvetieni. Deschiderea contului vanzatorului, precum si transferul intre conturi se fac fara costuri. Se pare ca ideea imprumutului in franci a prins. Ea va fi incurajata de banca printr-o promotie ce va incepe la 1 aprilie.

IN LEI. Dobanzile la creditele in lei nu au scazut puternic. Cele care se apropie de 7% au in general un caracter promotional. Bancpost atrage cu o dobanda fixa in primul an de 6,9%. Dupa primul an ea devine variabila. Cat de variabila? In functie de conditiile pietei. Cert este ca, la aceeasi banca, creditul cu dobanda care variaza din primul an are o rata de 9%. La BCR, pentru "Camin Extra BCR", cu dobanda fixa in primii cinci ani si variabila ulterior, rata este de 13%/an. Dupa aceasta perioada, rata se revizuieiste semestrial in functie de cotatia BUBOR la sase luni, in perioada ramasa pana la finalizarea termenului de rambursare. Volksbank ofera 7,75% pe an la creditele in lei, iar ING are o dobanda fixa in primii doi ani de 9%.

DETALII. Dobanda este costul principal al unui credit, dar o scumpire semnificativa poate fi cauzata de alte taxe. Nou-veniti pe piata incearca sa isi faca loc atacand tocmai aici. OTP Bank acorda creditul ipotecar fara asigurare de viata, fara comision de administrare a creditului si fara comision la retragerea creditului din contul curent. Din ce in ce mai multe banci renunta la asigurarea de viata sau o dau in mod gratuit. Pentru Creditul "Casa Ta" al Raiffeisen Bank, evaluarea imobilelor sau a terenurilor care urmeaza a fi achizitionate sau depuse drept garantie este gratuita. De asemenea, documentatia a fost si ea simplificata. Spre exemplu, banca nu mai solicita copie de pe cartea de munca. Un cost surpriza este in cazul Volksbank comisionul de rezerva minima obligatorie de 1,25% pe an, aplicat la soldul creditului si platibil lunar o data cu dobanda, in cazul creditelor in euro.

SPECIALE
O dobanda fixa de 6% la lei este oferita de HVB Banca pentru locuinte. Pentru aceasta insa trebuie mai intai sa economisiti o perioada si abia apoi sa primiti imprumutul. Avantajul unei dobanzi mici la credit este diminuat de obtinerea unei dobanzi mici, de 3%, la economii. Dar sistemul de economisire-creditare mai are un argument: prima in valoare de 15% din suma economisita anual. Ea este insa plafonata la maximum 130 de euro. Rezultatele anului 2005 arata ca sistemul de economisire-creditare oferit de HVB Banca pentru Locuinte este preferat in esenta de tinerii intre 25 si 35 de ani, segment ce ocupa peste 28% din vanzari. Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima banca de acest fel, a inregistrat o dublare a activelor in 2005, valoarea acestora ajungand la 40 milioane de euro. "Valoarea medie a unui contract de economisire-creditare a fost anul trecut de 5.434 de euro, echivalent in lei, fata de 4.740 euro valoarea prognozata", spune Ionut Costea (foto), presedintele bancii.

×
Subiecte în articol: economic bancă dobanda creditele