x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dan Adamescu, impresar de fotbalişti din închisoare

Dan Adamescu, impresar de fotbalişti din închisoare

de Cristian Anton    |    30 Sep 2016   •   09:26
Dan Adamescu, impresar de fotbalişti din închisoare

Din totalul datoriilor de 29,2 milioane de lei pe care Oţelul Galaţi le are către creditorii săi, circa 8,5 milioane de lei revin firmelor controlate de familia Adamescu. Altfel spus, tot patronul care a distrus campioana României din 2011 are în continuare bani de primit, deşi este dovedit faptul că falimentul Oţelului a fost unul fraudulos. Nu trebuie uitat că Adamescu a preluat în 2012 un club care tocmai încasase 20 de milioane de euro de la UEFA, bani care s-au evaporat, pur şi simplu.

Fotbal Club Oţelul SA, intrat în faliment din martie 2016, are la această dată datorii certe de 29.224.215,54 lei, potrivit tabelului definitiv consolidat al obligaţiilor publicat pe 02.09.2016 în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Tribunalul Bucureşti a aprobat astfel doar o mică o parte din creanţele solicitate de către cei 71 de creditori, respectiv 81.117.036,72 lei. Interesant este faptul că instanţa a tăiat în carne vie din pretenţiile creditorilor, dar a lăsat intacte solicitările venite din partea grupării Adamescu. Aşa se face că ANAF a rămas cu o creanţă de 7,5 milioane lei, în condiţiile în care cerea de la Oţelul Galaţi 31,2 milioane lei, Primăria Galaţi trebuie să se mulţumească cu 2,6 milioane lei din cele 3,1 milioane lei solicitate, ArcellorMittal voia 3 milioane lei şi va primi 2,8 milioane lei etc.

Faliment pe plus pentru Adamescu

Firmele controlate de Dan Grigore Adamescu au de recuperat de la clubul pe care l-au falimentat cu 20 de milioane de euro în conturi sume frumoase de bani. Şi totul legal, prin decizii judecătoreşti. Astfel, East Bucharest Commercial Park SRL va primi aproape un milion de lei, reprezentând restituirea unui împrumut şi plata unor servicii de management, Megaconstruct este pe listă cu un împrumut de 25.000 lei, Astra Nova Security are de luat circa 650.000 lei, hotelul Intercontinental va încasa peste două milioane de lei- contravaloarea serviciilor de cazare asigurate fotbaliştilor de la Oţelul şi a unui împrumut acordat clubului, în timp ce Astra Asigurări, societatea, de asemenea, în faliment a lui Adamescu, are dreptul la cinci milioane de lei.

Cu patru milioane de euro, suma pentru care Adamescu a asigurat Oţelul la Astra Asigurări, se putea asigura, timp de doi ani, Burj Khalifa din Dubai, fabuloasa clădire de 1,5 miliarde de euro

Aceeaşi Astra prin care Adamescu a devalizat, practic, fosta campioană a României, după ce a semnat o asigurare uriaşă pentru fotbalul mioritic, în urma căreia Oţelul a virat în conturile societăţii de asigurări nu mai puţin de patru milioane de euro.

Fotbalişti transferaţi de judecători

Cei mai numeroşi creditori ai Oţelului Galaţi sunt foştii fotbalişti şi antrenori ai echipei. Nume sonore, precum Gheorghe Avram, Marian Dinu, Gabriel Giurgiu, Petre Grigoraş, Bogdan Sîrghi, Sergiu Costin, Ioan Filip, Narcis Răducan şi alţii au de recuperat fiecare restanţe salariale de ordinul sutelor de mii de lei. Un moment ilar s-a înregistrat în februarie 2016, când adunarea creditorilor a aprobat mai multe acorduri de transfer ale fotbaliştilor la alte echipe, acorduri încuviinţate apoi şi de judecătorul sindic. Creditorii şi magistratul transformaţi de situaţie în impresari de fotbal au transferat, în acest fel, jucători precum Mihai Andrei Adăscăliţei la AFC Metalosport, Lucian Asanache la ASC Delta Tulcea, Remus Chipirliu la Juventus Bucureşti, George Cîrjan la FCM Baia Mare, Lucian Murgoci la Farul Constanţa etc. 

Procedura de insolvenţă a însemnat şi câteva tranzacţii ciudate. Aşa a ajuns un Peugeot să fie vândut cu 2.500 lei şi o Alfa Romeo cu 4.400 lei direct la fier vechi, în timp ce Marius Bocăneală, cumnatul lui Marius Stan, fostul preşedinte al Oţelului şi primar al Galaţiului, a fost aproape să ia un Audi A 6 Allroad cu numai 6.000 de euro.

×