x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Crescătorii de vaci, îngenuncheați de scumpiri și prețul derizoriu al laptelui

Crescătorii de vaci, îngenuncheați de scumpiri și prețul derizoriu al laptelui

de Adrian Stoica    |    25 Noi 2021   •   07:25
Crescătorii de vaci, îngenuncheați de scumpiri și prețul derizoriu al laptelui

Anul 2021 a fost unul negru pentru crescătorii de vaci din România. Ei se plâng că statul îi împinge voit la faliment și deja unii dintre ei spun că vor renunța la afacere după luna noiembrie și își vor trimite animalele la abatoare pentru sacrificare sau le vor vinde. În timp ce Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru vaci a ajuns la 5 lei/cap, iar prețul laptelui este unul derizoriu la poarta fermei, fermierii români se plâng că nu mai pot rezista în piață. În timp ce prețurile energiei electrice, gazelor naturale și carburanților au explodat, la poarta fermei prețul laptelui este cu puțin peste un leu. În schimb însă, pe raftul supermarketurilor acesta a crescut simțitor, ajungând astăzi și la 7 lei/litru.

 

„Prețul laptelui ar trebui să fie de peste 2 lei litrul, pentru că altfel fermele de familie riscă să dispară. Uitați-vă că motorina s-a scumpit, prețurile inputurilor s-au dus foarte mult în sus, în unele cazuri chiar dublându-se. S-a scumpit inclusiv ața pentru baloturile de paie. Cu prețul actual la lapte este imposibil să rezistăm. Acum eu vând litrul de lapte cu numai 1,20 lei. Este același preț ca și anul trecut, când nu se declanșase această nebunie a scumpirilor. Este dezastru și nimeni nu ne bagă în seamă. Multe ferme se vor închide în perioada imediat următoare, pentru că fermierii nu se aleg cu nimic din munca lor”, ne spune un fermier. „Calculul pentru a vă demonstra falimentul în care se află sectorul zootehnic de creștere al vacilor este unul simplu și vă dau exemplul unui coleg.  Un fermier care a lucrat 1.000 de hectare de teren a obținut un profit de 300.000 de lei din cultura cerealelor. Dacă a băgat profitul din vegetal în creșterea porcilor sau a vacilor, s-a ales cu o pierdere de 300.000 de lei” spune și Claudiu Frânc, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România.

 

„Prețurile energiei electrice, gazelor și motorinei au crescut foarte mult comparativ cu alți ani. Mai mult, anul acestea au crescut concomitent, lovind și mai tare. Dacă vorbim despre inputuri, și acestea s-au scumpit considerabil. Dacă în primăvară tona de azotat de amoniu era 1.100 de lei, acum vorbim despre un preț de 4.000 de lei, iar dacă vorbim despre îngrășămintele complexe, în primăvara tona costa circa 1.300 de lei, astăzi costă 3.600-3.800 de lei. În tot acest timp, prețul mediu al laptelui la poarta fermei este de circa 1,35 lei/litru, aproape neschimbat față de cel de anul trecut. Sunt cazuri când se vinde și cu 0,80 lei/litru.  Cum să mai reziste fermierul? Deja foarte multe ferme au început să se închidă, odată cu expirarea pe 17 noiembrie a perioadei în care crescătorii de vaci de lapte, taurine de carne sau bivolițe care au solicitat la plată Sprijinul Cuplat Zootehnic acordat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură erau obligați să păstreze animalele. După data de 17 noiembrie, ei sunt liberi să facă ce vor cu animalele, iar mulți au ales să le vândă sau să le ducă la abator. 

Claudiu Frânc, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România

 

ANT-ul a intrat în picaj. Doar 5 lei pentru o vacă

 

Pentru acest an, Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) la bovine plătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost unul mai mult simbolic. Crescătorii de animale au încasat doar 5 lei/cap de vită și circa 2 lei pe tona de lapte de vacă. Fără nicio explicație, în 2021 Ministerul Agriculturii a alocat sume minime pentru plata ANT. Suma alocată anul acesta pentru plata ANT bovine lapte, aferentă anului trecut, a fost de 445.128 de euro, iar pentru ANT bovine carne de 1,31 milioane de euro. Spre comparație, anul trecut pentru plata ANT vaci lapte, aferentă anului 2019, suma alocată de la bugetul de stat a fost de 20,37 milioane de euro. De asemenea, în ceea ce privește plata ANT sector carne, anul trecut a fost alocată suma de 85,63 milioane de euro. Comparând aceste sume, constatăm că Ministerul Agriculturii a redus de 65 de ori bugetul ANT pentru bovine carne și de 46 de ori a bugetului destinat pentru lapte. 

2020 (ANT aferent anului 2019)

-Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte 17,7220 euro/tonă= 84,1724 lei/tonă.

-Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de bovină.

 

2021 (ANT aferent anului 2020)

-Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte 0,4213 euro/tonă = 2,052lei/tonă (pentru 1.056.496,50 tone de lapte).

-Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 1,0343 euro/cap = 5,0396 lei/cap de bovină ( pentru 1.269.541 capete)

 

Fermierii sunt la mâna retailerilor

 

În timp ce fermierii sunt obligați să-și vândă laptele la poarta fermei mai pe nimic, în marile rețele comerciale prețului acestuia la raft a crescut vertiginos în ultimele luni, unele sortimente ajungând astăzi și la 7 lei/litru. Ei spun că prețurile sunt fixate de retaileri și procesatori, o piață controlată de companii străine. În cazul în care nu acceptă prețul oferit, fermierii rămân cu laptele nevândut, astfel că nu au nicio marjă de negocieri. Cei care vor rezista în perioada următoare dacă actualele condiții de piață nu se schimbă vor fi crescătorii de vaci de lapte care au și procesare, spun reprezentanții fermierilor.

×