x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Crește îndatorarea firmelor din zona euro din cauza scumpirilor la energie

Crește îndatorarea firmelor din zona euro din cauza scumpirilor la energie

26 Oct 2022   •   17:10
Crește îndatorarea firmelor din zona euro din cauza scumpirilor la energie
Sursa foto: pixabay.com

Companiile din zona euro s-au îndatorat mai mult în luna septembrie 2022, deși estimările arată recesiune economică iar băncile centrale au majorat dobânzile cheie, arată un studiu al BCE, citat de Reuters.

Împrumuturile acordate firmelor au crescut cu 8,9%, cel mai mare avans din ultimii 13 ani. Totodată, creditele pentru gospodării s-au majorat și ele cu 4,4%. 

BCE a crescut dobânda cheie începând din iulie 2022, ca reacțiela inflația galopantă, care a ajuns  acum la aproape 10% în zona euro. 

Însă valoarea totală a creditelor se ridică la 27,3 miliarde de euro în septembrie 2022, mult mai mică față  de  68,2 miliarde de euro în luna august. 

Băncile au înăsprit condițiile de accesare a creditelor dar firmele au nevoie de lichidități pentru a plăti energia.

Studiul arată că cererea de împrumuturi va scădea în ultimul trimestru al anului din cauza creșterii dobânzilor și a crizei economice. 

Masa monetară M3, indicator al activității economice,  a crescut la 6,3% în septembrie, de la 6,1% în august. 

BCE a finalizat la 1 iulie achizițiile de active prin  programul APP (asset purchase programme), care se derulează din 2014, pentru stimularea zonei euro şi evitarea unei eventuale deflaţii. Programul a avut un rol benefic pentru menținerea la nivel scăzut a costurilor la credite. 
 

×