x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Crestere viguroasa pe hartie

Crestere viguroasa pe hartie

03 Iun 2004   •   00:00

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, in primul trimestru din 2004, cu 6,1%, in termeni reali, fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat recent Institutul National de Statistica.

Volumul de activitate a crescut cu 6,6% in industrie si cu 7,2% in constructii, sectoare cu o pondere de 35,8% la formarea PIB. Concomitent, impozitele nete pe produs, diferenta intre obligatiile datorate bugetului de stat (TVA, accize, alte impozite) si subventiile pe produs platite de la buget au crescut cu 6%. Valoarea PIB s-a ridicat la 405.354,5 miliarde lei. Obiectivul declarat al cabinetului este o crestere a PIB cu 5,5% pe ansamblul acestui an, fata de 4,9% in anul 2003.

CRESTERE. Conform datelor anuntate de INS, salariul mediu pe economie a crescut in perioada aprilie 2003 - aprilie 2004 cu un milion de lei, valoare ce corespunde unei majorari in termeni reali de peste 7%. La sfarsitul lunii aprilie, castigul mediu a ajuns la 5,96 milioane lei, in crestere cu 1,9% fata de martie si cu 20% raportat la aprilie 2003. Calculata in raport cu aprilie 2003, rata inflatiei se situeaza la 12,5%. Angajatii din societatile de intermedieri financiare castiga de trei ori mai mult decat media pe tara, valori duble inregistrandu-se in transporturile aeriene si fabricarea produselor din tutun. Agricultura, industria confectiilor, prelucrarea lemnului, hotelurile si restaurantele raman sectoarele cu cele mai mici salarii, remuneratia medie fiind sub 4 milioane de lei.

STUDIU. Pe de alta parte, conform unui studiu al Gfk Romania, dat publicitatii in cursul lunii mai, 54% dintre repondenti abia reusesc, din veniturile proprii, sa-si acopere cheltuielile curente, 22% au deja datorii, 7% sunt nevoiti sa apeleze la economiile facute anterior, in vreme ce numai 17% economisesc. Nu mai putin de 42% dintre romani sustin ca au o situatie financiara mai proasta ca anul trecut (pentru 22% e mai bine), un procent asemanator (39%) sustine ca situatia generala economica s-a inrautatit in ultimele 12 luni, dar - ciudat - prevaleaza convingerea conform careia situatia financiara va fi mai buna peste un an.

RECORD

Romania poate depasi nivelul de 5,5% al cresterii economice, estimat pentru sfarsitul anului, in conditiile in care acest indicator a inregistrat, in primele trei luni, nivelul cel mai ridicat dupa 1989, a afirmat la Iasi premierul Adrian Nastase. "Avem cea mai mare crestere inregistrata dupa 1989, ceea ce ne da credinta depasirii nivelului prevazut pentru acest an", a continuat premierul. El a mai aratat ca, fata de trimestrul I 2003, rata investitiilor a crescut in primele trei luni ale anului cu 7,2%.
×
Subiecte în articol: economic