x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresterea deficitului stimuleaza investitiile

Cresterea deficitului stimuleaza investitiile

04 Mar 2004   •   00:00

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca o crestere a deficitului bugetar al Romaniei la circa 5%-7% din PIB in urmatorii ani este absolut necesara pentru a se putea stimula investitiile publice.

Posibilitatea relaxarii deficitului fiscal a fost discutata in cadrul unei intalniri cu oficialii Fondului Monetar International, printre care s-au aflat negociatorul-sef pentru Romania, Neven Mates, si reprezentantul rezident in Romania, Graeme Justice. Deficitul bugetar aferent anului 2003 a fost de 2,4% din PIB, iar pentru acest an legea bugetului prevede un deficit de 3% din PIB. Reprezentanti AOAR au afirmat ca aceste resurse ar trebui sa favorizeze parteneriatele de tip publicprivat, reducand rolul de investitor al statului. In acelasi timp, antrenarea firmelor romanesti competitive in aceste proiecte ar contribui la o crestere sanatoasa a cererii interne de bunuri si servicii.

Solutii concrete

Membrii AOAR au mai propus delegatiei FMI sa evalueze posibilitatea stergerii "imediate si generale" a datoriilor istorice inregistrate de societatile comerciale, intrucat cea mai mare parte a acestora sunt rezultatul schimbarilor din domeniul legislativ si evolutiilor economice caracteristice perioadei de tranzitie. Asociatia sustine de asemenea si lichidarea rapida a companiilor care nu sunt capabile sa isi achite la zi datoriile curente, in urmatoarele 12 luni de la stergerea restantelor istorice. Oamenii de afaceri doresc si o reducere semnificativa a impozitelor directe chiar din acest an.

×
Subiecte în articol: economic