x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criptomoneda, subiectul Colocviilor Juridice BNR

Criptomoneda, subiectul Colocviilor Juridice BNR

de Dan Constantin    |    14 Mar 2019   •   21:50
Criptomoneda, subiectul Colocviilor Juridice BNR

Ediția a XXIII-a  a COLOCVIILOR JURIDICE ALE BNR/Conferința de drept bancar se desfășoară la Timișoara în 29 martie, subiectul fiind aspectele juridice ale criptomonedelor. Băncile centrale încep să acorde o atenție tot mai mare criptomonedelor, mijloace de plată care au început să aibă o pondere în creștere pe piața monetară.Considerate cu risc mărit, prin marile fluctuații ale cotațiilor și utilizarea în operații legate de crima organizată și terorism,criptomonedele au încă un regim juridic ambiguu și sunt ieșite din zona clară de supraveghere. Directorul Direcției juridice a BNR, Alexandru Păunescu, va prezenta o comunicare în deschiderea manifestării științifice de la Timișoara.. 

Conferinţa de drept bancar

Criptomoneda. O perspectivă juridică

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara
Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara

29 martie 2019

Banca Națională a României – Sucursala Timișoara
Bulevardul Ion C. Brătianu nr. 1
Sala de conferințe

Partener media: JURIDICE.ro

A opta ediție a Conferinței de drept bancar de la Timișoara, cu tema Criptomoneda. O perspectivă juridică, se desfășoară în data de 29 martie 2019, la Sucursala Timișoara a Băncii Naționale a României.

Conferința face parte din prestigiosul ciclu Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică.

La conferință sunt invitați să participe, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept și economie, precum și reputați specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură.

Conferința își propune să discute, din perspectivă juridică, despre criptomonedă, pornind de la premisa că dematerializarea banilor în economiile contemporane este un fenomen ireversibil. Evoluțiile tehnologice, generatoare de schimbări structurale ale comportamentelor sociale și economice, au permis crearea unor instrumente care, îndeplinind funcții similare banilor, tind să se adauge (și chiar să se substituie) monedei clasice. Instrumentele alternative, constând în seturi de date care circulă în interiorul schemelor de „monedă” virtuală, între membrii acestei comunități, forțează barierele conceptului de monedă. „Monedele” emergente nu reprezintă bani, ci un surogat al acestora, îmbrăcând esențialmente forme incorporale, cărora utilizatorii le atribuie o anumită valoare economică și care, funcțional, pot constitui o alternativă (nemonetară) la monedă. Explicația acestei tendințe rezidă în avantajele pe care „monedele” emergente le prezintă în raport cu banii. Unele dintre aceste avantaje sunt proprietăți pierdute de formele monetare originare, prin de-corporalizare, și recuperate de „monedele” emergente, altele sunt consecința superiorității lor tehnologice. Anonimatul, securitatea, globalizarea, viteza și costul tranzacțiilor cu instrumente alternative fac ca acestea să creeze o concurență autentică în materie monetară, dar și să genereze serioase provocări. Cum ar trebui să se poziționeze dreptul, în acest context?

Conferința se adresează atât juriștilor specializați în materie bancară (avocați, magistrați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești etc.), cât și altor specialiști interesați de problematica abordată.

Programul conferinței este structurat după cum urmează
09:00-09:30 Înregistrarea participanților
09:30-11:30 Lucrările conferinței
11:30-12:00 Pauză de cafea
12:00-13:30 Lucrările conferinței
13:30-14:30 Prânz
14:30-16:30 Lucrările conferinței
16:30-17:00 Concluzii

Această manifestare se desfășoară sub egida științifică a Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar (AEDBF) și este susținută financiar de Banca Comercială Română.

Programul conferinței
09:30-10:00 Deschiderea conferinței. Alocuțiuni introductive
Alexandru Păunescu, Directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României
Prof. univ.dr. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

10:00-11:30 Sesiunea I
Alexandru Păunescu, Directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României – Criptomoneda – viitorul sistemului bancar?
Conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Universitatea din București, Facultatea de Drept – Dincolo de bine și rău: Este criptomoneda bun(ă la ceva)?

12:00-13:30 Sesiunea a II-a
Asist. univ. dr. Cristian Paziuc, Universitatea din București, Facultatea de Drept – Validitatea actelor privind criptomoneda: despre criptomonedă ca obiect al prestației
Asist. univ. dr. Vladimir Diaconiță, Universitatea din București, Facultatea de Drept – Caracterul aleatoriu sau comutativ al contractelor privind criptomoneda
Lect. univ. dr. Sergiu Golub, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Drept – Încercare de analiză de lege lata a operațiunilor cu criptomonede în arealul juridic românesc

14:30-16:30 Sesiunea a III-a
Mihai Selegean, Directorul Direcției Juridice, Banca Română de Dezvoltare BRD-GSG – Există intimitate într-o rețea de blocuri / noduri interconectate (blockchain)?
Prof. univ. dr. Lucian Săuleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept, dr. Răzvan Scafeș – Necesitatea implementării unor mecanisme juridice de protecție a consumatorilor utilizatori ai criptomonedelor
Sergiu Negreanu, Avocat senior, Țuca, Zbârcea & Asociații – Criptomoneda: mijloc de plată sau valoare mobiliară?
Prof. univ .dr. Radu N. Catană, asist. univ. drd. Ionuț Șumandea, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Drept – Blockchain și guvernanța corporativă

16:30-17:00 Concluzii
Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept – Money, e-money, B-money… O comparație concluzivă

Alexandru Păunescu
Director, Direcția Juridică
Banca Națională a României

Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Decanul Facultății de Drept
Universitatea de Vest din Timișoara

 

×