O secetă cum nu s-a mai văzut de zeci de ani a lovit luna trecută Brazilia, în regiunile care produc majoritatea cantității de cafea folosită la nivel mondial. Distrugerea recoltelor de "Arabica" - soiul cel mai popular din lume - a făcut ca prețul cafelei să sară deja cu 50 la sută, însă nu aceasta este vestea cea mai rea, scrie Washington Post.
Chiar înainte de seceta braziliană, un studiu arăta că oferta de anul acesta va fi cu aproximativ 5 milioane de saci mai mică decât cererea. O afirmație care părea ciudată, ținând cont că în 2013 producția de cafea a fost atât de mare încât contractele futures au scăzut cu 25 la sută. Pe termen lung însă, spun experții, prețul cafelei vă crește dintr-un motiv simplu: tot mai mulți oameni din țări cu piețe în dezvoltare ca Brazilia, India și China au prins gustul cafelei.
"Fără să ținem cont de ceea ce se întâmplă acum în Brazilia, vom asista la creșterea prețului cafelei și la mai multă competiție pe cafeaua de înaltă calitate", a spus Kim Elena Ionescu, manager al unuia dintre cei mai influenți procesatori de cafea din Statele Unite și din lume, citată de Post. "Tot mai mulți oameni beau cafea și tot mai mulţi beau cafea mai bună". Iar pentru că producția de cafea este greu de mecanizat, este foarte probabil ca oferta să continue să fie depășită de cerere - a mai spus Ionescu.
În plus, schimbările climatice, fenomenele extreme care tind să devină "normale", pot dezechilibra și mai mult raportul cerere/ofertă.
Pentru cei care preferă cafeaua cu zahar, Washington Post mai are o ştire rea: Brazilia este și principalul producător mondial de trestie de zahar, iar secetă istorică a ridicat deja prețurile în contractele futures şi pentru această marfă.