x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză de bani în imobiliare

Criză de bani în imobiliare

de Daniela Ivan    |    12 Sep 2008   •   00:00
Criză de bani în imobiliare

EFECT ● Dezvoltatorii îşi vor finanţa singuri proiectele
Noile norme de creditare ale BNR vor schimba radical regulile de pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii vor fi nevoiţi să-şi finanţeze singuri apartamentele pe care le construiesc, cu bani împrumutaţi din străinătate.



EFECT ● Dezvoltatorii îşi vor finanţa singuri proiectele
Noile norme de creditare ale BNR vor schimba radical regulile de pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii vor fi nevoiţi să-şi finanţeze singuri apartamentele pe care le construiesc, cu bani împrumutaţi din străinătate.

Agenţii şi analiştii imobiliari au păreri diferite privind evoluţia pieţei rezidenţiale din perioada următoare. În timp ce unii cred că restricţia creditării şi condiţiile internaţionale vor duce la stagnări şi falimente de dezvoltări imobiliare, alţii cred că piaţa îşi va găsi resurse proprii de creştere.

PREVIZIUNI. "Blocajul de pe piaţă va mai dura şase luni, poate un an. Este perioada în care ne confruntăm cu o criză psihologică în care oamenii se tem să mai ia credite pentru că nu ştiu ce va urma", a declarat Niels Schnecker, patronul unei  companii de consultanţă. El a mai precizat că vor exista anulări de contracte atît la nivelul populaţiei, cît şi la nivelul dezvoltatorilor care nu vor mai putea să continue construcţia. Acesta este momentul în care se vor produce mutaţii importante în piaţa rezidenţială sau în care criza va lua mari proporţii. Unii dezvoltatori vor fi nevoiţi să-şi caute surse de finanţare în străinătate şi să-şi creeze propriile sisteme de finanţare sau să-şi vîndă proiectul unor antreprenori puternici. "Sursele de finanţare nu vor mai fi în băncile româneşti, ci la sucursalele băncilor străine sau la companiile care-şi vor crea propriile sisteme, ce nu se vor mai supune normelor BNR", a declarat Schnecker. Alţi analişti sînt mult mai pesimişti. "Proiectele rezidenţiale vor stagna sau dispărea", a declarat Victor Grigore de la KPMG. Este suficient să apară primele anulări de contracte pentru ca dezvoltatorii să se confrunte cu o perioadă de criză. "Dacă unul sau două proiecte vor avea probleme va fi ca principiul dominoului, piaţa ar putea suferi mari corecţii de preţ", a precizat Dan Negulescu, general manager la compania imobiliară Mister D.

REACŢII. Reprezentanţii BNR susţin că măsurile luate de banca centrală nu sînt menite să reducă volumul creditelor, ci doar viteza cu care acestea cresc an de an. "Am calculat şi credem că noile măsuri vor frîna ritmul creditelor cu 10-12 procente", a declarat Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR. El a mai precizat că nu se teme că persoanele fizice vor apela la băncile din afara ţării pentru a lua un credit deoarece "nu e la îndemîna unui cetăţean să meargă la Viena să ia un credit". Însă, el a recunoscut că BNR nu poate interveni asupra condiţiilor în care un dezvoltator vrea să dea credite imobiliare pentru locuinţele pe care le scoate pe piaţă. "Nu cred că băncile vor avea probleme şi pentru că finanţările ipotecare reprezintă o mică parte din portofoliul de împrumuturi ale băncilor", a mai spus Drăgulin.

Profituri în scădere

Surprinzător, companiile care dezvoltă proiecte imobiliare în România au profiturile în picaj. Deşi construiesc cu 600 de euro/mp şi-l vînd cu 2.000-3.000 euro/mp datele statistice de la BNR arată că profiturile lor sînt în scădere. "Nu se pune problema că nu au profit, ci a unui tratament brut asupra unor situaţii pe care nu le stăpînim", a declarat Drăgulin. Unii analişti spun că firmele trimit profiturile la companiile mamă care au probleme de lichiditate în urma crizei creditelor imobiliare. Alţii spun că dezvoltatorii cumpără terenuri şi sînt cu complexele rezidenţiale în diferite faze de execuţie, aşa că nu a venit momentul să-şi marcheze încă profiturile.

×
Subiecte în articol: economic